Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Madeleine Thien

Ne reci da nemamo ništa

  • Nakladnik: Fraktura
  • Prijevod: Lada Silađin
  • 04/2020.
  • 431 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789533582108
  • Cijena: 23.76 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Odlučna da od krhotina sjećanja i obiteljske povijesti sastavi lik davno nestaloga oca, mlada Kanađanka kineskog podrijetla Li-ling morat će zaroniti u more priča; krenuti putem koji od živopisnih čajana iz doba uspona Mao Ce-tunga, kroz gradove u previranju i pustinjska prostranstva vodi do svojega tragičnog vrhunca – krvavo ugušene studentske revolucije na pekinškom Trgu nebeskog mira 1989.

Prateći isprepletene sudbine dviju obitelji kineskih glazbenika – onih koji su pokušavali preživjeti Maovu kulturnu revoluciju i njihove djece, koja su gorke plodove povijesti ubirala još dugo, na raznim stranama svijeta – Madeleine Thien s mnogo je humora i ljepote, srčano i sa zadivljujućim razumijevanjem napisala roman o ljubavi i izdaji, o snazi i privrženosti u najtežim vremenima.

"Ne reci da nemamo ništa" veličanstveno je ispripovijedana priča o Istoku i Zapadu, hipnotička saga o glazbi i tišini, koja je Madeleine Thien pretvorila u književnu zvijezdu. Ova intimna i duboko politična knjiga, nezamjenjivo je ukorijenjena u Kinu, ali još više – u glazbu ljudskog postojanja.


Iz medija:

Proza Madeleine Thien nalik je na simfoniju; motivi se ponavljaju i prepleću, i svoj krešendo nalaze u događajima iz 1989. Jezik i glazba postaju sredstvo kojim se nadvladava ideologija. Hrabar i dubok, ovaj roman svjedoči o razdoblju čija se prava povijest još uvijek osporava. – Observe

U središtu ove ambiciozne sage o totalitarnoj Kini stoje glazba i glazbenici progonjeni tijekom Maove kulturne revolucije… razdoblja u kojemu je klasična glazba morala preživljavati u tajnosti, kao zabranjena ljubav. – Sunday Times

Veličanstvena meditacija o jeziku i sjećanju koja se proteže kroz pola stoljeća povijesti Kine. – Guardian

Ne reci da nemamo ništa postavlja neka od bezvremenih književnih pitanja: koga volimo i kako nas ljubav prema umjetnosti, prema drugima i prema sebi samima održava živima, kao pojedince i kao zajednicu, pred prijetnjom genocida. Predivan hommage glazbi i ljudskom duhu. – iz obrazloženja žirija nagrade Scotiabank Giller Prize

Posredovati emocionalnu dubinu u književnom je tekstu postignuće, ali uspjeti u tome ovako elegantno zadivljujuće je… Ne reci da nemamo ništa podsjeća nas na to što fikcija može učiniti za istinu. – New Statesman

Madeleine Thien (Vancouver, 1974.) kći je malezijsko-kineskih useljenika u Kanadu i autorica zbirke pripovijedaka "Simple Recipes" (2001.), koja je osvojila čitav niz kanadskih književnih nagrada, te triju romana. Roman "Izvjesnost" (2006.) donio joj je Nagradu za prvi roman Amazon.ca, a romanom "Dogs at the Perimeter" (2011.) ušla je u uži krug za Berlinsku međunarodnu književnu nagradu 2014. i osvojila LiBeraturpreis na Frankfurtskom sajmu knjiga 2015. Međunarodni uspjeh postiže romanom "Ne reci da nemamo ništa" (2016.), koji je ušao u uži izbor nagrade Man Booker. Proze Madeleine Thien prevedene su na dvadeset pet jezika, a eseje je objavljivala u časopisima Granta, The Guardian, The Financial Times i Five Dials, Brick te na Al Jazeeri. Njezina pripovijetka “Svadbena torta” ušla je 2015. u uži krug za prestižnu EFG nagradu Sunday Timesa za kratku priču. Živi u Montrealu.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –