Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Pierre Charras

Franzov rekvijem

  • Nakladnik: Disput
  • Nakladnik: Hrvatsko filološko društvo
  • Prijevod: Sanja Šoštarić
  • 06/2010.
  • 104 str., meki uvez
  • ISBN 9789532601121
  • Cijena: 10.62 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
"Ovo je moj kraj." Tim, po pisanju biografa, posljednjim svjesnim riječima skladatelja Franza Schuberta počinje roman "Franzov rekvijem" (Le requiem de Franz, 2009) suvremenoga francuskog književnika Pierrea Charrasa. Dok se ležeći na samrtnoj postelji prisjeća događaja iz djetinjstva i mladosti, Schubertu je tek trideset i jedna godina. Ne čudi, stoga, što u agoniji sklada "Rekvijem", a ne još jednu od šestotinjak solo popijevki koje su ga proslavile još za života.

U romanu, pisanu u prvom licu, riječ je o intimnoj ispovijedi velikog skladatelja u kojoj se isprepliću njegove uspomene i razmišljanja o glazbi. Život su mu obilježili brojni teški trenuci - bojao se autoritativnog oca, boravak u Konviktu nalikovao je zatočeništvu, majka mu je rano umrla, prezirao je učiteljski posao koji je neko vrijeme morao obavljati, u ljubavi nije imao uspjeha, živio je bez doma i u stalnoj neimaštini, manjkalo mu je samopouzdanja i na ljubavnom i na glazbenom planu... To ga je međutim poticalo na skladanje jer, prema njegovu mišljenju, nemoguće je biti sretan i skladati.

Trenutak istinske sreće Schubert će doživjeti tek u agoniji koja mu donosi priviđenje: okružen svima koje voli i cijeni, čak i nedostižnim uzorom Beethovenom prema kojem je osjećao silno strahopoštovanje, dirigira izvedbom svog Rekvijema i Simfonije. Nakon tog uzleta, međutim, slijedi otrežnjenje: skladatelj ne uspijeva ukrotiti smrt, zatočiti je u glazbu, pa "ona koja kosi i podrugljivo se smije" odnosi pobjedu.


***

Suvremeni francuski književnik Pierre Charras rodio se 1945. u Saint-Étienneu. Objavio je dvadesetak djela, uglavnom kraćih romana i novela, od kojih je kratki roman Laku noć, mili prinče (Bonne nuit, doux prince, 2006) preveden na hrvatski i objavljen u ovoj biblioteci 2008. godine. Kod književne kritike i publike najviše su uspjeha imali romani Glumac (Comédien, 2000), Devetnaest sekundi (Dix-neuf secondes, 2003) i Laku noć, mili prinče, o čemu svjedoče i brojne književne nagrade koje su im dodijeljene. Usto, Charras je 2006. godine osvojio i "Grand Prix Poncetton", nagradu za cjelokupni književni opus.

Kao što su Schubertova djela našla put do širokog kruga slušatelja, tako bi i Charrasov Franzov rekvijem mogao biti zanimljiv raznolikoj čitateljskoj publici. U prilog tome govore i nagrade "Claude Fauriel" i "Marianne" koje su tom djelu dodijeljene krajem prošle, odnosno početkom ove godine.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Na tragu klasika –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –