Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Felipe Fernandez-Armesto

Tragači : Globalna povijest istraživanja

  • Nakladnik: Fraktura
  • Prijevod: (ex Ivana Šojat-Kuči)
  • 11/2010.
  • 496 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789532661606
  • Cijena: 33.05 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Baveći se temom otkrivanja svijeta na svjetskoj razini, povjesničar Felipe Fernández-Armesto slijedi tragače koji su u proteklim tisućljećima utabali rute i uspostavili kontakte spajajući i najudaljenije kutke svijeta.

Od migracija Homo erectusa prije milijun i pol godina, morskih ekspedicija koje su povezivale Egipat kraljice Hatšepsut s egzotičnom zemljom Punt u drugom tisućljeću pr. Kr., preko trgovaca i misionara s drevnih Putova svile i slavnih moreplovaca s iberskog poluotoka iz 15. stoljeća, sve do 19. stoljeća i istraživanja polarnih predjela, unutrašnjosti Afrike, Sjeverne Amerike i južnog Pacifika, autor isprepliće priče pune karaktera.

Fernández-Armesto vraća se na početke naše vrste, analizirajući temelj uspjeha pradavnog čovjeka bez obzira na njegove komparativne nedostatke u suočavanju s okružjem u kojem je živio. Razbija mitove o slavnim istraživačima prikazujući ih u svjetlu njihove, počesto dvojbene motivacije i na površinu izvlači neke manje poznate krčitelje novih putova koji su iznimno važni za svjetsku povijest.

Prikazujući u povijesnom presjeku najvažnija svjetska istraživanja, smještajući ih u kontekst kulture, tehnologije i politike pripadajućeg doba te iznoseći slavne, ali i neslavne epizode osvajanja svijeta, Fernández-Armesto piše povijest koja obuhvaća ne samo veliku širinu nego zadire i u dubinu ne gubeći na svojoj zanimljivosti i dinamici.

***

Felipe Fernández-Armesto rodio se 1950. u Londonu. Profesor je povijesti na Sveučilištu Notre Dame te povremeno predaje na Sveučilištu Queen Mary u Londonu. Redovito piše kolumne za španjolski El Mundo te časopis Times Higher Education. Objavio je brojne knjige: „The Spanish Armada“ (Španjolska armada, 1990.), „Millennium“ (Milenij, 1995.), „Truth: A History and a Guide for the Perplexed“ (Istina: Povijest i vodič za zbunjene, 1997.), „Food: A History“ (Povijest hrane, 2001.), „Civilizations“ (Civilizacije, 2000.), „The Americas“ (Amerike, 2003.), „Ideas That Changed the World“ (Ideje koje su promijenile svijet, 2003.) itd. Dobitnik je niza prestižnih nagrada, među ostalima World History Association Best Book Prize, španjolske nacionalne nagrade za pisanje o geografiji i hrani, nagrada IACP, Caird te John Carter Brown Medals.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Tragači - Felipe Fernandez-Armesto –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –