Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
J. M. Coetzee

Dječaštvo

  • Nakladnik: V.B.Z.
  • Prijevod: Petar Vujačić
  • 11/2010.
  • 176 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533042169
  • Cijena: 120.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Pomalo neobičan, hipersenzibilni protagonist "Dječaštva" odrasta u sjevernom predgrađu Cape Towna, mučen svakodnevnom krivnjom i strahovima. Uz oca kojeg ne poštuje i majku koju istovremeno obožava i prezire, vodi dvostruki život: onaj briljantnog i savršeno odgojenog učenika u školi, i bahatog kraljevića u kući, vječito u strahu od gubitka majčine ljubavi.

Prvi susreti s književnošću, buđenje seksualnih nagona i sve veća svijest o aparthejdu u njemu bude zbunjujuća pitanja – osjećaj pripadnosti uspijeva pronaći samo u ljubavi prema dubokom veldu, paslici neomeđene i slobodne Afrike.

Hrabro i otvoreno, ovo prizivanje dječaštva knjiga je koju su brojni Coetzeeovi obožavatelji željno iščekivali, a kad je napokon stigla, sva su očekivanja bila daleko premašena...

Roman "Sramota", objavljen 1999. godine, nobelovcu J. M. Coetzeeu donosi drugu po redu Bookerovu nagradu, a kritika ga dočekuje hvalospjevima. Svojim dosadašnjim romanima stekao je brojne štovatelje, no otkako je objavio "Čekajući barbare", Coetzee kao da je oklijevao govoriti o sebi. Sada, vraćajući se u Južnu Afriku kakva je bila prije pola stoljeća, piše o djetinjstvu i vlastitim spisateljskim počecima, pružajući zavodljiv i nezamjenjljiv uvid u formiranje jedne zaista intrigantne ličnosti - prije svega maestralnog, svjetskog pisca.
 

John Maxwell Coetzee, južnoafrički romanopisac engleskog jezičnog izraza, rođen je u Cape Townu u obitelji nizozemskih doseljenika 9. veljače 1940. U rodnom je gradu diplomirao engleski jezik i matematiku, a u SAD-u (The University of Texas) doktorirao englesku književnost. Predavao je na sveučilištima u New Yorku (1968–1971), Cape Townu (do umirovljenja 2002) i Adelaideu (od 2002), gdje se nakon umirovljenja trajno nastanio.

Od petnaestak romana najuspjeliji su mu oni čija se radnja, fiktivno ili stvarno, veže za povijest i društvene probleme Južnoafričke Republike, osobito za kolonijalizam i aparthejd: "Zemlja sumraka" ( Dusklands, 1974), "Čekajući barbare" ( Waiting for the Barbarians, 1980), "Život i doba Michaela K." (Life and Times of Michael K, 1983), "Doba željeza" (Age of Iron, 1990), "Sramota" (Disgrace, 1999), "Dječaštvo: Prizori iz provincijalnog života" (Boyhood: Scenes from Provincial Life, 1997), "Mladost: Prizori iz provincijalnog života II" (Youth: Scenes from Provincial Life II, 2002), "Ljetno doba" (Summertime, 2009), a kritičari visoko cijene i njegove postmodernističke romane "Foe" (1986) i "Gospodar Petrograda" (The Master of Petersburg, 1994), posvećene Defoeovu Robinzonu odnosno kasnijem životu Fjodora Mihajloviča Dostojevskog.

Mnoge stilske osobitosti ranijih Coetzeejevih djela, primjerice sklonost autobiografskome, intertekstualnost, propitkivanje mogućnosti utvrđivanja istine i razumijevanja različitih kultura te odnosa govora i stvarnosti, vidljive su i u "Sporom čovjeku" (Slow Man, 2005) i trilogiji "Isusovo djetinjstvo" (The Childhood of Jesus, 2013), "Isusovo školovanje" (Schooldays of Jesus, 2016) i "Isusova smrt" (The Death of Jesus, 2019).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –