Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
J. M. Coetzee

Summertime

  • Nakladnik: V.B.Z.
  • Prijevod: Petar Vujačić
  • 11/2010.
  • 248 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533042411
  • Cijena: 19.24 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Mladi engleski biograf sakuplja materijale za knjigu o pokojnom južnoafričkom piscu Johnu Coetzeeu, fokusirajući se na autora u njegovim tridesetima, u vrijeme dok je živio u ruševnoj kućici u predgrađu Cape Towna, s obudovjelim ocem. Biograf je, naime, uvjeren da baš u to vrijeme Coetzee otkriva sebe kao pisca.
 
Iako se nikad nije osobno susreo s njim, biograf intervjuira petero ljudi koji su dobro poznavali Coetzeea - među njima, udanu ženu s kojom je bio u vezi, njegovu rođakinju Margot i brazilsku balerinu čiju je kći poučavao engleskome. Ti iskazi stvaraju sliku nespretnog, rezerviranog i knjiški nastrojenog mladog čovjeka kojemu je teško stvoriti dublju vezu s ljudima koji ga okružuju.

"Summertime" je inventivna i nadahnuta fikcija koja J. M. Coetzeeu dopušta da vlastiti život sagleda kritičkim i bespoštednim pogledom, otkrije bolne moralne dvojbe i pokuša shvatiti što to znači skrbiti za drugo ljudsko biće.

Prodoran, elegantan i često iznenađujuće zabavan roman, "Summertime" je priča koja plijeni pažnju; priča koju je napisao jedan od najcjenjenijih pisaca današnjice.

John Maxwell Coetzee, južnoafrički romanopisac engleskog jezičnog izraza, rođen je u Cape Townu u obitelji nizozemskih doseljenika 9. veljače 1940. U rodnom je gradu diplomirao engleski jezik i matematiku, a u SAD-u (The University of Texas) doktorirao englesku književnost. Predavao je na sveučilištima u New Yorku (1968–1971), Cape Townu (do umirovljenja 2002) i Adelaideu (od 2002), gdje se nakon umirovljenja trajno nastanio.

Od petnaestak romana najuspjeliji su mu oni čija se radnja, fiktivno ili stvarno, veže za povijest i društvene probleme Južnoafričke Republike, osobito za kolonijalizam i aparthejd: "Zemlja sumraka" ( Dusklands, 1974), "Čekajući barbare" ( Waiting for the Barbarians, 1980), "Život i doba Michaela K." (Life and Times of Michael K, 1983), "Doba željeza" (Age of Iron, 1990), "Sramota" (Disgrace, 1999), "Dječaštvo: Prizori iz provincijalnog života" (Boyhood: Scenes from Provincial Life, 1997), "Mladost: Prizori iz provincijalnog života II" (Youth: Scenes from Provincial Life II, 2002), "Ljetno doba" (Summertime, 2009), a kritičari visoko cijene i njegove postmodernističke romane "Foe" (1986) i "Gospodar Petrograda" (The Master of Petersburg, 1994), posvećene Defoeovu Robinzonu odnosno kasnijem životu Fjodora Mihajloviča Dostojevskog.

Mnoge stilske osobitosti ranijih Coetzeejevih djela, primjerice sklonost autobiografskome, intertekstualnost, propitkivanje mogućnosti utvrđivanja istine i razumijevanja različitih kultura te odnosa govora i stvarnosti, vidljive su i u "Sporom čovjeku" (Slow Man, 2005) i trilogiji "Isusovo djetinjstvo" (The Childhood of Jesus, 2013), "Isusovo školovanje" (Schooldays of Jesus, 2016) i "Isusova smrt" (The Death of Jesus, 2019).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –