Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Nikica Gilić

Uvod u povijest hrvatskog igranog filma

  • Nakladnik: Leykam international
  • 11/2010.
  • 212 str.,
  • ISBN 9789537534493
  • Cijena: 13.01 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
"Uvod u povijest hrvatskog igranog filma" zamišljen je kao pregled povijesti hrvatskog igranog filma, udžbenik za studente filozofskih, učiteljskih i srodnih fakulteta te filmskih i drugih umjetničkih akademija, ali i priručnik svim ljubiteljima sedme umjetnosti zainteresiranima za ovaj segment svjetske povijesti filma.

Započeta 2009. godine, knjiga predstavlja sintezu višegodišnjeg proučavanja hrvatskog igranog filma, mogući pogled iz perspektive gledatelja dovoljno starog da pamti razdoblja socijalizma, a dovoljno mladog da mu "zlatne" godine filmske produkcije u nas (bilo da se takvim razdobljem smatraju 1950-e ili 1960-e) predstavljaju dalek, a time još intrigantniji svijet.

Ovaj pregled povijesti hrvatskog igranog filma naglašava karakteristike koje dosadašnja povijesna proučavanja i filmološke sinteze nisu u dovoljnoj mjeri obuhvatili: stilističke značajke, odnosno razvojne linije, kao i mehanizme stvaranja umjetničke vrijednosti i njenog kritičkog prosuđivanja.


U "Uvodu" je obrazložena metodologija knjige i odnos prema dosadašnjoj literaturi iz područja povijesti hrvatskog filma. U poglavlju "Filmski počeci. pokušaji razvoja kinematografije" obrazlažu se problemi početaka filmske umjetnosti u Hrvatskoj i djelovanje Joze Ivakića i Oktavijana Miletića. U poglavlju "Državna kinematografija na tlu Hrvatske" obrađuju se pokušaji organiziranja prave kinematografije u razdoblju 2. svjetskog rata i ranom razdoblju socijalizma, kada su nastajali igrani filmovi specifične povijesne i kulturološke znakovitosti.

Poglavlje "Klasični stil igranog filma i žanr" bavi se zrelim ostvarenjima tzv. klasičnog razdoblja, posebno filmovima Branka Bauera, kao i pokušajima uspostavljanja "socijalističkih žanrova", dok poglavlje "Autorski igrani film šezdesetih i sedamdesetih" obrađuje ključne individualne pojave u hrvatskom filmu tog razdoblja (Babaja, Berković, Mimica, Radić i drugi). Poglavlje "Žanrovski stil sedamdesetih i osamdesetih" obrađuje će melodrame, političke drame i primjere drugih žanrova igranog filma u ovom razdoblju (Golik, Grlić, Papić...), a najnovijim razdobljem bavi se poglavlje "Ratne godine i tranzicija. Film u 21. stoljeću".


***

Nikica Gilić (Split, 1973.), filmolog. Diplomirao je komparativnu književnost i engleski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1998. radi na Odsjeku za komparativnu književnost istoga fakulteta. Magistrirao je 2003. s temom "Filmološki aspekti naratologije", a doktorirao 2005. s temom "Filmska genologija i tipologija filmskoga izlaganja". Član je uredništva stručnoga časopisa "Hrvatski filmski ljetopis". S Brunom Kragićem uredio je "Filmski leksikon" (LZ "Miroslav Krleža", 2003.).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –