Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Miljenko Jergović

Pamti li svijet Oscara Schmidta : Projekti, skice, nacrti

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • 12/2010.
  • 528 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789533033150
  • Cijena: 23.76 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Umjetnost je ono što se neće izraziti količinama. Košarka, recimo, nije umjetnost, jer je smisao košarke u odnosu između dvije matematski izrazive veličine. Smisao košarke je u što povoljnijem odnosu između broja postignutih i broja primljenih koševa. Nije važno kako što izgleda, važan je samo broj. U umjetnosti je, pak, važno sve drugo, jer se umjetnost ne može izraziti u količinama.

Najbolji košarkaš naših djetinjstva bio je Brazilac Oscar Daniel Bezerra Schmidt. Davao je najviše koševa, no to bismo do danas već zaboravili. Ali nije zaboravljeno da su se njegovi koševi razlikovali od koševa koje su postizali drugi igrači. Bili su drukčiji, njih pamtimo. Umjetnost je memorija društva i vremena. Košarkaši nisu umjetnici, ali je Oscar Schmidt primjer po čemu se umjetnici razlikuju od košarkaša. Pamti li svijet Oscara Schmidta?

Izrečeno u epskome desetercu, to je pitanje umjetnost. Ono ne traži odgovor. Općenito, pitanja o umjetnosti, naročito pitanja o pripovijedanju ili o onome stoje ispripovijedano, o sjećanju ili onome čega se sjećamo, pitanja o pročitanom, viđenom ili čuvenom, ne traže i ne očekuju odgovor. Smisao je u tome da se pita. Kao što pitaju sasvim mala djeca. Dakle: pamti li svijet Oscara Schmidta?

 

U podnaslovu ove knjige stoji "projekti, skice, nacrti". Pisana je u kratkim cjelinama, koje su katkad, ali ne uvijek, objavljivane u novinama. To je neka vrsta autorovog dnevnika života u umjetnosti i s njome, u kojem izlaže svoje gledateljske, slušateljske i čitateljske afinitete, ali i moguće skice i nacrte budućih proznih djela. Ali pri tome ne donosi recepte za pisanje ili čitanje, niti sudove koji bi obvezivali ikoga osim samog pisca.

Miljenko Jergović (Sarajevo, 1966.) književnik je i novinar koji živi na selu nedaleko od Zagreba. Prvi novinski tekst objavio je 1983., a prvu pjesničku zbirku "Opservatorija Varšava" 1988. Kritičari smatraju da njegovom zbirkom priča "Sarajevski Marlboro" iz 1994. počinje trend tzv. stvarnosne proze. Zatim objavljuje još nekoliko zbirki priča (Mama Leone, Inšallah Madona, Inšallah) te desetak romana, među kojima su "Dvori od oraha" i "Ruta Tannenbaum". Poljski prijevod njegova romana "Srda pjeva, u sumrak, na Duhove" dobio je 2012. u Wroclawu književnu nagradu Angelus za najbolju knjigu Srednje Europe. Djela su mu prevedena na više od dvadeset jezika.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –