Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Miljenko Jergović

Dvori od oraha

  • Nakladnik: Fraktura
  • 11/2018.
  • 592 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789533580555
  • Cijena: 26.41 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Dubrovnik kao središte iz kojega se priča radijalno širi na Bosnu, Hrvatsku, Srbiju, Balkan, Europu; obitelj kao jezgra iz koje priča polazi, a onda se u silnom razgranavanju dotiče i povezuje s brojnim drugim obiteljima, osobama, sudbinama; dvadeseto stoljeće kao pozornica svih tih zbivanja, baš cijelo to čudesno i sumanuto stoljeće sa svojim lijepim i strašnim čudima, svojim ratovima i istrebljenjima, sa svojim uznesenjima i slomovima, ljudskim i političkim — to je kronotop, i to je predmetni svijet romana "Dvori od oraha" Miljenka Jergovića, predočen i ispričan u obrnutoj kronologiji, od svojega kraja prema svojemu početku. 

“Iako svojom voluminoznošću može ‘zastrašiti’ nepripremljenog čitaoca, ovaj se roman čita brzo i lako, jednom ‘kupljeni’ čitalac hrliće ka njegovom kraju — to jest početku — jer Jergović piše onako kako već pišu (i kako samo pišu) oni najređi pisci, oni koji podjednako poznaju i vole knjige i ljude (...) Možda je neko u srpskoj, hrvatskoj ili bosanskoj književnosti u proteklih desetak godina napisao i nešto bolje i sveobuhvatnije o jednom istorijskom udesu i njegovim ljudskim reperkusijama, ali iskreno rečeno, ne mogu da se setim takvog slučaja.”
Teofil Pančić, Vreme

“Uistinu rafinirana romaneskna konstrukcija. Riječ je o romanu pisanom ‘obrnutim’ slijedom događaja, kao da je autor stvarao klepsidru unutar koje se vrijeme ne prelijeva unaprijed, kao što bi bilo normalno, već ono teče unazad da bi se zatim sve skupa slilo u blistavu fresku priča, situacija, likova…”
Osservatorio dei Balcani

“Kakav je to rafinirani div od romana! Jergović je nevjerojatno nadareni pisac koji umije emocionalno napuniti priče, a da ne odskliže u patos.”
Andreas Schäfer, Der Tagesspiegel, Berlin

“Romanom Dvori od oraha Miljenko Jergović pridružuje se ligi najboljih suvremenih svjetskih pisaca.
Werner Krause, Kleine Zeitung, Graz i Klagenfurt

“Jergović je veličanstveni pripovjedač.”
Karl-Markus Gauß, Die Zeit, Hamburg

“To je čudesni vjetar pripovijedanja koji ovdje puše prema nama i koji čuva sjećanje na buru i jugo.”
Andreas Breitenstein, Neue Zürcher Zeitung, Zürich

“Možda je snaga pripovijedanja toliko privlačna zato što je Jergović uspio pronaći ravnotežu između malog događaja i velike povijesti, između pojedinačne sudbine i tipologije.”
Nico Bleutge, Süddeutsche Zeitung, München

Miljenko Jergović (Sarajevo, 1966.) književnik je i novinar koji živi na selu nedaleko od Zagreba. Prvi novinski tekst objavio je 1983., a prvu pjesničku zbirku "Opservatorija Varšava" 1988. Kritičari smatraju da njegovom zbirkom priča "Sarajevski Marlboro" iz 1994. počinje trend tzv. stvarnosne proze. Zatim objavljuje još nekoliko zbirki priča (Mama Leone, Inšallah Madona, Inšallah) te desetak romana, među kojima su "Dvori od oraha" i "Ruta Tannenbaum". Poljski prijevod njegova romana "Srda pjeva, u sumrak, na Duhove" dobio je 2012. u Wroclawu književnu nagradu Angelus za najbolju knjigu Srednje Europe. Djela su mu prevedena na više od dvadeset jezika.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –