Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Miljenko Jergović

Mudrost poraza, ludost pobjede

  • Nakladnik: Fraktura
  • 06/2023.
  • 184 str., meki uvez
  • ISBN 9789533585895
  • Cijena: 13.94 eur
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Svjetsko nogometno prvenstvo najvažniji je sportski događaj na planetu, a nogomet je već odavno postao metafora života. U tom se sportu savršeno zrcali naš svijet – društvo, ljudi, običaji, želje, nostalgija, prošli i budući trendovi. U 90 minuta nogometne igre događaju se tragedije i komedije, epske pobjede i isto takvi porazi, u kojima kao gledatelji i komentatori sudjeluje većina čovječanstva. Miljenko Jergović, Svjetska prvenstva prati od onoga prvog kojeg se aktivno sjeća kada je kao osmogodišnjak na TV-u gledao Weltmeisterschatf 1974. u Njemačkoj pa do ovoga zadnjega koji se odvijao u čudno doba kraja 2022. godine u Kataru. Za 24sata svakodnevno je bilježio što se u Kataru i oko njega događalo, ali to je uvijek bila mogućnost da se ode i u daleku prošlost i da se analizira naša sadašnjost. U tridesetak kratkih tekstova pred nama se odvija i povijest trenutka ali i povijest nogometa. 

Jergović je odgledao svaku utakmicu u Kataru, zabilježio veličanstvene poteze, ali i naoko nevažne detalje koji pokazuju zašto je nogomet metafora svijeta. "Mudrost poraza, ludost pobjede" knjiga je o svima nama, o trenutku u kojem živimo, o igri koja je postala veća od života.

Miljenko Jergović (Sarajevo, 1966.) književnik je i novinar koji živi na selu nedaleko od Zagreba. Prvi novinski tekst objavio je 1983., a prvu pjesničku zbirku "Opservatorija Varšava" 1988. Kritičari smatraju da njegovom zbirkom priča "Sarajevski Marlboro" iz 1994. počinje trend tzv. stvarnosne proze. Zatim objavljuje još nekoliko zbirki priča (Mama Leone, Inšallah Madona, Inšallah) te desetak romana, među kojima su "Dvori od oraha" i "Ruta Tannenbaum". Poljski prijevod njegova romana "Srda pjeva, u sumrak, na Duhove" dobio je 2012. u Wroclawu književnu nagradu Angelus za najbolju knjigu Srednje Europe. Djela su mu prevedena na više od dvadeset jezika.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –