Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Maja Gregl

Glas vječne druge : pjesme

  • Nakladnik: ArsIris
  • 08/2011.
  • 76 str., meki uvez
  • ISBN 9789535649861
  • Cijena: 5.18 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Pretvoriti nepoznato u blisko, a pritom ne izgubiti tajanstvenost - tema je ljubavnih pjesama u prozi Maje Gregl, u nizanju riječi kao bezbroj sitnih zrnaca što tvore cjelinu, poredana u niz poput kaleidoskopa. Žena doživljava ljubav sa zauzetim muškarcem i evocira ju iznova moćnim tragom sjećanja koji dugo ostaje u duši, osvjetljavajući svakodnevicu što slijedi, a koja se mjeri ponovnom radošću života.

Koral ili fuga, varijacije na temu ljubavi i tajne, osviješteno neoromantično (žensko, ali ne i feminističko) pismo, kao protuteža karnalnosti literature i sardoničnu smijehu. Nježnost, odnos ljubavnikā u vječnoj igri svijeta,  ponekad generacijska uvjetovanost u  zbrojenim ženskim uzdasima od bake do unuke, suučesništvo kroz patnju samoće do sreće u dvoje.

Ove pjesme propituju vječnu temu odnosā muškarca i žene, njihovih različitih aspekata, perspektiva, iluzije i realnosti. Ti su dodiri putnici i stranci što lutaju prostranstvima svijeta i vremenom koje im je dano da ga potroše životom.  Dva ljudska bića, muško i žensko, sudbinski se  susreću: ljubavnica je ona koja pokušava odgonetnuti značenja zbivanja kada je muškarcu zamaglila pogled - jer su proletjela poput bljeska, u trenutku što se zvao ljubav, a koji se uvijek iznova pokušava isprovocirati, svakim novim sjećanjem na ono što je već prošlo jer je bilo zabranjeno i sámo na putu već zacrtanih životnih staza,  gdje se osjećaj  stvorio neočekivano, tome usprkos.
    


Naša tajna

nisam više lagana poput jesenjeg lista
koji spušten vjetrom do starog panja treperi
u meni je sada težak vjetar
raznosi mi rasprsnuto srce pretvoreno u zrak
udišem i izdišem
lišće šumom razneseno
razneseno
srce
u tunelu moga tijela sad je mračno i hladno
udarci batom
urlik zaustavljen u grlu
udarci maljem
tako zvoni tvoj mobitel
u njemu glas tvoje vječne druge
može ju vjetar odnijeti
ali ostat' će tvoj glas što više nije tvoj...
jer je nestao u njoj
čujemo se sutra!

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –