Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Kostas Hatziantoniou

Agrigento

  • Nakladnik: ArsIris
  • Prijevod: Gala Podgornik
  • 12/2013.
  • 266 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789537863036
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

"Agrigento" je višeslojna, visokim literarnim artizmom ispričana priča o skupini raznovrsnim sponama povezanih likova – kojima običan, svakodnevni život, nije dovoljan da bi se potvrdili u svomu intelektualnom trajanju. Ključni su protagonisti vremešni liječnik Pausanias Ankite – zaokupljen antičkom poviješću sicilijanskoga grada Agrigenta i njegovim najslavnijim sinom, filozofom Empedoklom – zatim njegova kći Isabella, slikarica u potrazi za duhovnim samootkrivanjem, Gaetano, sudionik "olovnih godina" u Italiji šezdesetih, Grk imenom Linos, koji bježi iz domovine urušene ekonomskom i društvenom krizom, te dolazi u Agrigento u potrazi za svojom prvom ljubavlju, svećenik don Giuseppe, nostalgično uronjen u bolju prošlost otoka...

Njihova interakcija postupno se razvija i raste kao himna nekadašnjoj Siciliji, ali i svakomu mikrokozmosu koji je znao mnogo naklonjenija mu vremena. Ispisan u najboljoj tradiciji velikoga europskog romana, realistične arhitekture, ali i magijskog ozračja, "Agrigento" je posveta europskoj tradiciji i intelektu, vječnom porivu da se krene dalje, da povijest odista bude učiteljica života.


***

Suvremeni grčki književnik Kostas Hatziantoniou rođen je 1965. na Rodosu, diplomirao je pravo na Atenskom sveučilištu, a u u književnosti se javlja od 1990. godine, kao urednik i nakladnik literarnog časopisa Remvie. Otada surađuje s grčkim književnim listovima i uredništvima enciklopedijskih publikacija, pišući osvrte i recenzije, kritičke eseje i povijesne prikaze. Za literarna ostvarenja dobio je godišnju nagradu Grčkoga PEN kluba, Zaklade za suvremenu kršćansku književnost i ugledno nacionalno priznanje "P. Foteas". "Agrigento" je drugi roman ovog autora, a 2011. je proglašen Europskim romanom godine.   

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –