Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Mons Kallentoft

Zima : Samoća, obred, zlo

  • Nakladnik: ArsIris
  • Prijevod: Sara Profeta
  • 12/2011.
  • 416 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789535649878
  • Cijena: 169.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Leš masakriranog marginalca, koji je živio od socijalne pomoći - nađen gol obješen o hrastovu granu, za najhladnije zime stoljeća - samo je na prvo čitanje slučaj isključivo za policijsku inspektoricu Malin Fors: rasvjetljavanje naoko obrednog umorstva čovjeka, o čijem ubojici kao da nitko drugi ne želi ništa saznati, nemilosrdna je, bolno uvjerljiva i književno besprijekorna vivisekcija suvremenoga zapadnoeuropskog društva, u kojem socijalno raslojavanje i moralni relativizam neumitno rađaju otuđenje, interesne sukobe skupina i pojedinaca, zločin...


Mons Kallentoft, autor sada već petog naslova serije romana središnji lik kojih je policijska inspektorica Malin Fors, svojim porijeklom, naobrazbom, ulaskom u svijet književnosti, bibliografijom... iznova radikalizira pitanje postaje li se (vrstan) pisac obrazovanjem ili - rođenjem. Naime, sin radničke obitelji iz provincijskog Linköpinga - koliko god poznatog po industriji, visokoj tehnologiji i sveučilištu, toliko i duhovno-mentalitetski zaparloženog - prve je knjige pročitao za prinudnog mirovanja s nogom u gipsu, nakon ozljede na hokejskom ledu. Ali, Kafka, Hemingway, Orwell... nisu mu samo pomogli da ubije duge sate u bolničkoj postelji, nego i posijali sjeme literarne provokacije iz kojeg će izniknuti jedan od najosebujnijih i izrazom najsnažnijih glasova suvremene švedske književnosti.

Počevši kao pisac "krimića" iz španjolskog narko-podzemlja - i odmah se okitivši najvažnijom nacionalnom nagradom za naslove tog žanra - Kallentoft je već prvim romanom "s trima likovima: inspektoricom Malin Fors, gradom Linköpingom i (jednim) godišnjim dobom" iskoračio izvan standarda vrste, ostvarujući literaturu kojoj je klasičan otponac, ubojstvo, samo povod za višeslojno i uvjerljivo književno djelo.

Tako je i "Zima" - uza sve što razvedenoj i do kraja uvjerljivo vođenoj policijskoj priči ništa ne manjka, suspensa i drame ponajmanje -  sociološko-kulturološka studija suvremenoga švedskog društva s njegovom elitom i useljeničkim parijama, srednjom klasom uzdrmane egzistencije i neprilagodljivim marginalcima, koji žive razapeti između tradicije u nestajanju i okrutne globalizacijske stvarnosti u nastajanju... studija kojom Mons Kallentoft itekako dodiruje tjeskobe Europljana od Skandinavije do Sredozemlja, od Atlantika do Urala.

Hrvatsko izdanje ovog romana petnaesto je na stranom jeziku - samo u Švedskoj original je prodan u nevjerojatnih 200.000 primjeraka! - a predstoji snimanje filmova i televizijske serije na temelju već objavljenih četiriju naslova: "Zima", "Proljeće", "Ljeto" i "Jesen", dok je u nastajanju i (možda!) završni roman ciklusa pod naslovom "Peto godišnje doba".

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Mons Kallentoft –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –