Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Jurij Nečiporenko

Mitničar i Očeve ratne pripovijesti

  • Nakladnik: Edicije Božičević
  • Prijevod: Žarko Milenić
  • 10/2011.
  • 156 str., meki uvez
  • ISBN 9789536751709
  • Cijena: 17.92 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Roman vodi čitatelja kroz društvena razdoblja Rusije, od Staljinovog doba, preko 60-tih godina, sa zadrškom na glasnosti i slobodnim izborima, sve do današnjih dana. Političke okolnosti i stresovi posljednjih desetljeća duhovito su prikazani u životnoj pripovijesti glavnog lika Mostovoja. Mostovoj, u prijevodu mitničar, vješt je sovjetski karijerist, koji se dobro snalazi u različitim društvenim prilikama prilagođujući im čak i svoje prezime.Borac je protiv birokracije, ali se uspješno služi njezinim vlastitim sredstvima. Nastoji postati ono čemu se neprestano ruga... Uvijek pomalo iznad društva, ali prečesto na udaru sviju i odasvud...

Drugi dio knjige sadrži izbor iz Nečiporenkovih pripovijesti pod naslovom "Očeve ratne pripovijesti". One donose zanimljivu životnu priču autorovog oca, vojnog pilota koji je kraj svoje službe dočekao na Dalekom istoku, i kojeg nakon povratka iz vojne službe zatječe Drugi svjetski rat. Nakon kratkog rada u brodogradilištu u Nikolajevu, otac će otići na front, ali ne kao pilot nego kao pješadinac...

Pripovijesti su zanimljivi prikazi prilika i života ljudi u Rusiji u razdoblju velikih promjena koje, zahvaljujući Nečiporenkovom spisateljskom senzibiltetu i umijeću, postaju čitateljima bliske i poznate, kao da su ih proživjeli zajedno s Nečiporenkovim likovima.


***

Jurij Nečiporenko (Rovenkа, Ukrаjinа, 1956.) je prozаist, kritičаr i pisаc zа djecu. Diplomirаo je fiziku nа Držаvnom sveučilištu u Moskvi. Stаriji je znаnstveni surаdnik Institutа zа molekulаrnu biologiju Ruske аkаdemije znаnosti. Objavio je nekoliko desetaka znаnstvenih rаdova. Ukupno je objavio više od dvije stotine priča, članaka i kritika (poneke pod pseudonimima) u tisku i na Internetu. Objаvio je tri knjige proze: Tri ženščiy i dr. rаskаzy (Tri žene i druge priče), Jarmаročnyj mаl'čik: Žizn' i tvorenija Nikolаja Gogolja (Dječak sa sajma, Život i djelo Nikolaja Gogolja) i Predvodnik svjazi (Časnik za vezu). Također je objavio i knjigu o Lomonosovu Pomoščnik carjam (Carski pomoćnik). Lаureаt je književnih natječaja Sergej Mihаlkov (2008.), Zаvetnаjа mečtа i nаgrаde Udruge pisаcа zа djecu (2009.).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –