Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Davor Šalat

Posrtanje za alibijem : Dvadeset bitnih knjiga hrvatske poezije (2000.-2010.)

  • Nakladnik: V.B.Z.
  • 11/2011.
  • 204 str., meki uvez
  • ISBN 9789533043470
  • Cijena: 15.79 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Šalatova pogled/izbor kloni se sveobuhvatnosti u opisivanju polja suvremene hrvatske poezije. Umjesto toga on nastoji istaknuti vrhunce u poetičkoj izražajnosti i inovativnome proširivanju poetskoga prostora. Naglasak je ovdje, dakle, na deskriptivnom i interpretativnom kritičkom fiksiranju – a ne književnoznanstvenom usustavljivanju – raznolikih poetičkih rukavaca.

Šalat, međutim, nužno ne inzistira ni na paradigmatskom zastupanju svih nosivih poetika, već u prvome planu ističe »bitnost« određenih knjiga pa makar popis razmatranih zbirki i ne pokrivao cijeli poetički spektar zadnje dekade naše poezije. Ukratko, u njega pretežu jaki poetski glasovi i kritički opis njihova profila nad skicom možebitnog sveobuhvatnijeg rastera pjesničkih ideologija.

Prepoznavanje spomenutih jakih glasova, koji autor svodi na dvadeset zbirki dvadeset autora, ne ovisi o ikojem izvanpoetskom nalogu (ideologijskom, generacijskom, komercijalnom), već, uz konzultaciju njihove književnokritičke recepcije i uočavanja dubinskog utjecaja na recentnu pjesničku scenu, o ovjeri njihove uposebljenosti, novosti i nezamjenjivosti poetskih iskustava koje su donijeli.

Na početku knjige, u uvodnom i sintetskom tekstu, autor artikulira ideju zašto je, po njemu, baš zadnja dekada obilježena takvim jakim poetskim osobnostima, koje teško podnose zajedničke nazivnike, ali analitičara nipošto ne dovode u napast kakve posvemašnje neopisivosti njihovih poetika ili sljepila za raznolike poetičke interferencije koje polje recentne hrvatske poezije ipak čine razgovijetnim.

Davor Šalat rođen je u Dubrovniku 1968. godine, a cijeli je život proveo u Zagrebu, gdje je na Filozofskom fakultetu diplomirao komparativnu književnost te španjolski jezik i književnost. Radi kao novinar i urednik na Hrvatskom radiju – Radiju Sljeme. Objavio je šest zbirki pjesama: "Unutarnji dodir" (1992.), "Sanjarije krhkog sunca" (1999.), "Košulja tišine" (2002.), "Uspavanka pod pepelom" (2005.), zajedno s Lanom Derkač – "Murmullo sobre el asfalto" (Meksiko, 2008.) i "Tumačenje zime" (2009.). Objavio je i pet knjiga eseja i kritika, uglavnom o suvremenim hrvatskim pjesnicima: "Odgođena šutnja" (2007.), "Posrtanje za alibijem" (2011.), "U tigrovoj kući" (2012.), "Zrcalni ogled" (2014.) i "Skeniranje vjetra" (2016.).

Godine 1991. dobio je nagradu Goran za mlade pjesnike u okviru pjesničke manifestacije Goranovo proljeće. Godine 2015. za knjigu "Zrcalni ogled" dobio je nagradu Julije Benešić u Đakovu za najbolju zbirku kritika. Preveo je i objavio zbirku pjesama španjolskog nobelovca Juana Ramóna Jiméneza "Vječnosti" (2001.) te cikluse pjesama Víctora Rodrígueza Núñeza, Manuela Altolaguirrea i Francisca Domenea. Priredio je izbore iz poezija Željka Sabola, Ante Stamaća, Branimira Bošnjaka, Gojka Sušca, Dubravka Škurle i Zvonimira Goloba, kao i panorame suvremenog hrvatskog pjesništva na engleskom i njemačkom jeziku (zajedno s Borisom Perićem), te suuredio antologiju Međunarodnog pjesničkog festivala u Zagrebu "Kairos u Zagrebu/Kairos in Zagreb" (2006.).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –