Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Srećko Horvat

Pažnja! Neprijatelj prisluškuje : Razgovori s vodećim intelektualcima današnjice

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • 11/2011.
  • 254 str., meki uvez
  • ISBN 9789533034218
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Od Pariza do Tel Aviva, preko Dublina i Londona, sve do Podgorice i Visa, Srećko Horvat je u posljednjih nekoliko godina razgovarao s vodećim svjetskim intelektualcima kako bi s njima pretresao goruće probleme današnjice. A kada nije mogao doći do njih, doveo ih je u Zagreb.

Amos Oz, Zygmunt Bauman, Slavoj Žižek, Francis Fukuyama, Tariq Ali, Terry Eagleton i Gayatri Spivak samo su neki od 15 sugovornika s kojima je Horvat razgovarao o temama kao što su demokracija i globalizacija, kraj povijesti i kultura straha, „Arapsko proljeće“ i budućnost Europe.

Neki od razgovora već su bili objavljeni, neki su vođeni iznova, a mnogi od njih predstavljaju uzastopne dijaloge vođene i kroz nekoliko godina. Ovako sakupljeni na jednome mjestu, oni daju obrise „duhovne situacije vremena“, a nerijetko omogućuju i uvid u međusobna slaganja pa i neslaganja ovih mislilaca.

Knjiga "Pažnja! Neprijatelj prisluškuje" već samim naslovom zauzima ironijski odmak spram ustaljenog konsenzusa da je potrebno šutjeti – ono što Horvat demonstrira u ovoj knjizi jest da se svaki intelektualni angažman sastoji upravo od postavljanja pitanja.

***

Srećko Horvat (1983.) dosad je objavio šest knjiga: "Protiv političke korektnosti", "Znakovi postmodernog grada", "Budućnost je ovdje", "Diskurs terorizma", "Ljubav za početnike" te zajedno s Igorom Štiksom "Pravo na pobunu". Član je uredništva časopisa Zarez, Tvrđa, Europski glasnik i Up & Underground. Umjetnički je direktor Subversive Film Festivala.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –