Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Srećko Horvat

Diskurs terorizma

  • Nakladnik: AGM
  • 09/2008.
  • 154 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789531743341
  • Cijena: 17.25 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Premda je terorizam pojava koja je obilježila cjelokupno 20. stoljeće, nakon 11. rujna o njemu se govori isključivo kao o sredstvu islamističkih fundamentalista. Konstrukcijom diskursa, koji svoj vrhunac zadobiva u popularnoj kulturi (prije svega u filmovima i medijskoj prezentaciji), terorizam se danas a priori odbacuje kao besmisleno nasilje koje se ne suspreže ni od nevinih žrtava.

Za razliku od tog prevladavajućeg obrasca, terorizam nije tek jednodimenzionalni fenomen, niti je to nasilje koje bezrazložno prakticiraju isključivo vjerski fanatici. Pa ipak, u doba političke korektnosti, moralni imperativi današnjice nalažu da se o terorizmu govori jedino kao o negativnom fenomenu, umjesto da se on, kada se o tome radi, razumije kao reakcija na strukturalno nasilje kapitalizma. Od RAF-a, preko Crvenih brigada, sve do Al Qaide, diskurs terorizma uvijek je pratila cenzura i mistifikacija.

Ova je knjiga pokušaj da se terorizam sagleda iz jednog drugog kuta.

***

Srećko Horvat je teoretičar, filozof i semiolog. Dosad je objavio tri knjige: "Protiv političke korektnosti. Od Kramera do Laibacha, i natrag", "Znakovi post-modernog grada. Prilog semiologiji urbanizma" i "Totalitarizam danas". Član je uredništva Europskog glasnika, Tvrđe i Zareza u kojem ima i kolumnu pod nazivom «Protiv političke korektnosti».

Na hrvatski je s njemačkog i engleskog preveo djela i radove Norberta Eliasa, Slavoja Žižeka, Petera Sloterdijka i drugih. Dobitnik je 2. nagrade na međunarodnom arhitektonskom natječaju «U potrazi za etikom» 41. Zagrebačkog salona 2006., te diplome «Vladimir Vuković» za najboljeg novog filmskog kritičara u 2007.

Srećko Horvat (Osijek, 1983.) filozof je i autor brojnih knjiga prevedenih na više od deset jezika, uključujući "Poslije apokalipse" (V.B.Z., 2022.), "Što Europa želi?" (zajedno sa Slavojem Žižekom, 2013.) i "Radikalnost ljubavi" (2016.). Tekstove mu objavljuju The Guardian, New York Times, Newsweek, Spiegel, Süddeutsche Zeitung i mnogi drugi vodeći svjetski mediji. Bio je jedan od osnivača Subversive Festivala, a godinama je vodio i uređivao Filozofski teatar u zagrebačkom HNK-u. Jedan je od osnivača međunarodnih pokreta DiEM25 i Progressive International.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –