Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Srećko Horvat

Znakovi postmodernog grada : Prilog semiologiji urbanizma

  • Nakladnik: Jesenski i Turk
  • 11/2007.
  • 191 str., meki uvez
  • ISBN 9789532222807
  • Cijena: 7.83 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Postmoderna je od 70-ih godina prošlog stoljeća do danas neizostavna tema u humanističkim i društvenim znanostima. Premda uz niz pronicljivih i provokativnih teoretičara poput Jeana Baudrillarda, Jean-Francoisa Lyotarda, Fredrica Jamesona ili Guya Deborda, postoji velik broj kritičara samog koncepta postmoderne, činjenica je da je suvremeno društvo ušlo u razdoblje promjena koje više nisu karakteristične za historijsku epohu moderne. To se manifestira i na znakovima suvremenog grada.

Ova se knjiga urbanizmu, kao i samom pojmu postmoderne, približava prije svega iz semiološke perspektive, što znači da se određeni fenomeni arhitekture promatraju kao znakovi koji onda tvore posebna značenja i nerijetko međusobno tvore isprepleteni sustav značenja.

U "Znakovima postmodernog grada" okupljena su poglavlja koja se bave različitim, ali unatoč tome povezanim fenomenima suvremenog urbanizma i arhitekture. Uzimajući kao moto situacionističku tvrdnju da je ono što netko želi učiniti s arhitekturom posve identično onome što netko želi učiniti od života, autor najprije nudi kratak prikaz razvoja postmodernog grada, a zatim, spajajući svjetske urbanističke trendove s hrvatskim primjerima, prelazi na niz konkretnih problema poput nekontrolirane izgradnje nebodera u Zagrebu, odnos reklamiranja i arhitekture, pouke distopijskog filma o suvremenom gradu, slučaj Cvjetnog trga, a na kraju se tematizira i odnos seksualnosti i grada, kao i značenje sjećanja na grad.

***

Srećko Horvat, teoretičar i semiolog. Redovito i periodično piše za časopise 'Tvrđu', 'Zarez', 'Vijenac' i druge časopise za društvena i kulturna pitanja. Autor knjige «Protiv političke korektnosti», 2007.

Srećko Horvat (Osijek, 1983.) filozof je i autor brojnih knjiga prevedenih na više od deset jezika, uključujući "Poslije apokalipse" (V.B.Z., 2022.), "Što Europa želi?" (zajedno sa Slavojem Žižekom, 2013.) i "Radikalnost ljubavi" (2016.). Tekstove mu objavljuju The Guardian, New York Times, Newsweek, Spiegel, Süddeutsche Zeitung i mnogi drugi vodeći svjetski mediji. Bio je jedan od osnivača Subversive Festivala, a godinama je vodio i uređivao Filozofski teatar u zagrebačkom HNK-u. Jedan je od osnivača međunarodnih pokreta DiEM25 i Progressive International.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –