Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Will Self

Opušak

  • Nakladnik: V.B.Z.
  • Prijevod: Petar Vujačić
  • 02/2012.
  • 354 str., meki uvez
  • ISBN 9789533043548
  • Cijena: 15.79 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Sve se može zakomplicirati kad netko, kao na primjer glavni junak ovo romana Tom Brodzinski baci opušak preko balkona u nekom hotelu u nekoj zemlji u kojoj je "zabranjeno pušenje" jedini moralni imperativ. I tako nastaje pakao jer opušak pada na neke ljude.

Will Self je jedan od najkvalitetnijih i najambicioznijih suvremenih engleskih pisaca, jedan od onih koji se nije odrekao književnosti kao umjetnosti. Kritičari njegov stil zovu manijakalnom virtuoznošću, ali on nikada nije tek puko formalno poigravanje. U romanu "Opušak" Self konstruira i zemlju i događaje – onaj opušak bude proglašen pokušajem ubojstva, pušenje na udaljenosti manjoj od šesnaest metara od stambenog objekta težak je prekršaj, a kako je čik pao na osobu druge rase, problem se produbljuje.

Self se namjerno referira na Kafku, Conrada, Greena, Ballarda, Orwela i na niz drugih pisaca, ali nije u pitanju roman koji je poslastica samo za posebne poznavatelje književnosti – "Opušak" je satira o suvremenoj civilizaciji koja zabranom pušenja nastoji prikriti mnoštvo svojih mana.

Još od 1981., kada je objavio glasovitu zbirku priča "Kvantitativna teorija ludila", Self je pisac čija se djela čekaju i čitaju, naročito među ambicioznim čitateljima. U nas je prevedeno nekoliko njegovih romana, među kojima "Kako žive mrtvi" i "Dorian".

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –