Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Ivan Marković

Uvod u jezičnu morfologiju

  • Nakladnik: Disput
  • 03/2012.
  • 560 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789532601541
  • Cijena: 33.18 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Prva monografija ove vrste u nas, a obuhvatom tematike svrstava se među ne odveć brojne slične inozemne priručnike. Knjiga je u cijelosti posvećena jezičnoj morfologiji, oblikoslovlju, uz sintaksu vjerojatno najstarijoj, no u domaćoj sredini neobično zanemarenoj lingvističkoj disciplini, što se ogleda ne samo u slaboj upoznatosti s uznapredovalom suvremenom morfološkom teorijom, nego i u zastarjelim gramatičkim opisima, koji se desetljećima ne dotjeruju ili se dotjeruju u nedovoljnoj mjeri. Knjigu čine tri okvirne cjeline, svaka od četiriju poglavlja.

Prva cjelina obrađuje temeljno morfološko pojmovlje, a sastoji se od poglavljâ Morfologija, Morfem i morfovi, Fleksija i derivacija te Morfološka tipologija i univerzalije. Druga cjelina posvećena je četirima glavnim vrstama riječi u jezicima svijeta, njihovu morfološkom ustroju i kategorijama koje se njima tipično izriču, a poglavlja su Glagol, Imenica, Pridjev te Zamjenica. Treća cjelina uvodi u neriješena, problematična morfološka pitanja te novije morfološke teorije, a sastoji se od poglavljâ Raspoznavanje morfema, Nelinearna morfologija, Naravna morfologija te Dijakronijska morfologija. Dodatak knjizi, Broj, veliko je poglavlje o univerzalnom ustroju brojeva i o tome kako je ta vrsta riječi ostvarena u hrvatskome.

"Uvod u jezičnu morfologiju" pisan je kao tipološkolingvistička knjiga, manje kao teorijskolingvistička, odnosno na teoriju se naslanja onoliko koliko je u tipologiji potrebno. Knjiga je metodološki potpuno usklađena sa suvremenim jezikoslovljem (metajezikom, načinom notacije, razrađenim kazalima i sl.) i oslanja se na najnovije znanstvene spoznaje i najnoviju referentnu literaturu. Hrvatsku morfologiju promatra u širem tipološkom kontekstu, donoseći obilje primjera iz hrvatskoga i jezika svijeta, a opet pisana je kao priručnik namijenjen domaćoj zainteresiranoj publici, čemu su uvelike pomogli piščevo višegodišnje sveučilišno predavačko iskustvo i znanstveno bavljenje hrvatskom morfologijom, koji su u knjigu ugrađeni.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –