Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vesna Krmpotić

Žar-ptica

  • Nakladnik: Matica hrvatska
  • 05/2012.
  • 109 str. , meki uvez
  • ISBN 9789531509657
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Nova knjiga pjesama Vesne Krmpotić do kraja razvija početni motiv "plamena i svijeće", obogaćujući i donekle preokrećući posredničku ulogu "plamena neupaljene svijeće". Naime, žar-ptica "jedina ne može nezapaljena sjati i žariti". Gorljivost je sveobuhvatna, sveobuzimajuća, samotrošeća, ali se u metafizičkoj projekciji nikako ne može iscrpiti.

Ljubavni kanconijer "Žar-ptice", s onu stranu rodovskih i spolnih podjela, kumulativno u nebeskim i zemnim protegama, autonomno u odnosu na realije i efemerije, izražava zanos neprekinute potrage, euforiju nedostizanja: "Ljubav s nama ljubav vodi, / i ne dotiče dno sitosti, / dno uvijek za tren dublje / od ispunjenja".

Tonko Maroević

Hrvatska autorica, pjesnikinja, prozaistica i prevoditeljica Vesna Krmpotić rođena je 17. lipnja 1932. u Dubrovniku. Nakon svršetka studija u Zagrebu živjela je u Indiji, Egiptu, SAD-u i Gani da bi se napokon skrasila u Beogradu gdje je živjela do smrti, 21. kolovoza 2018.

Diplomirala je psihologiju i engleski jezik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a bengalski jezik na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u New Delhiju. Pjesnikinja je, prozna spisateljica i prevoditeljica. Radila je kao urednica u Literarnoj redakciji Radija Zagreb, zatim kao urednica u "Prosvjeti" i "Globusu" te u Kulturnoj redakciji Beogradskoga radija. Na studijskom boravku u Indiji bila je od 1962. do 1964., a nakon toga kao profesionalna književnica uglavnom živi u Beogradu. 

Objavila je brojne zbirke poezije i brojne eseje, putopise te prozna djela od kojih su najpoznatija "Hiljadu lotosa" (Beograd 1971., 3. izd. 1987), "Košulja sretnog čovjeka" (Beograd 1986., Zagreb 1987.), "Brdo iznad oblaka" (Zagreb 1987., 6. izd. 2000), "Bhagavatar" (Ljubljana 1990., 1991., Zagreb 2005), "Tisuću lotosa" (Zagreb 1994) i mnoge druge…

Autorica je najveće pjesničke zbirke u svjetskoj književnosti "108 x 108", koja sadrži 11 664 pjesme. 

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Božja olovka - dokumentarni film o Vesni Krmpotić –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –