Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Leksikon hrvatskih književnih kritičara

  • Nakladnik: AGM
  • Nakladnik: Matica hrvatska Ðakovo
  • Urednik: Krešimir Bagić
  • 07/2012.
  • 156 str., meki uvez
  • ISBN 9789531744195
  • Cijena: 16.59 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Nakon toga Moderna vremena ne ažuriraju cijene - preporučamo da točnost cijene i dostupnost knjige (pogotovo starijih izdanja) provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Leksikon portretira točno 101 kritičara sažimajući tako povijest te književne vrste, otkrivajući spoznajna i diskurzivna uporišta kritičkoga govora, podsjećajući na važne kritičarske koncepte, opuse i rukopise. Rezultat je to rada dvadesetak studenata kroatistike zagrebačkoga Filozofskog fakulteta na izbornom kolegiju "Od čitanja do interpretacije". Voditelj projekta je prof. Krešimir Bagić, a urednice Leksikona su studentice Marina Mađarević, Tea Sesar, Biljana-Valentina Šklebek i Josipa Zečević.

Leksikonske natuknice tematiziraju 170 godina književnokritičke djelatnosti u Hrvatskoj. Općenito se, naime, smatra da je književnu kritiku utemeljio Stanko Vraz kada je 1842. g. u časopisu Kolo počeo objavljivati "pregled knjigopisni". On je najstariji, a Marko Pogačar najmlađi uvršteni autor.

Uz njih na stranicama "Leksikona" pojavljuje se plejada okretnih i intrigantnih kritičkih umova poput A. G. Matoša, F. Markovića, A. B. Šimića, S. Šimića, M. Krleže, G. Krkleca, A. Barca, I. Mandića, Z. Mrkonjića, V. Viskovića, V. Tenžere, A. Šoljana, B. Donata, V. Viskovića, Z. Zime, J. Matanović, J. Pogačnik, R. Perišića i dr.

Natuknice, među inim, pokazuju da kritičarski diskurzi variraju između književne povijesti i teorije, eseja i feljtona, da se kritike pojavljuju u stručnoj periodici i dnevnim novinama, u adiovizuelnim medijima i na internetu, da osciliraju između apologije i polemike.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –