Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Bernadette McDonald

Tomaž Humar

  • Nakladnik: Libricon
  • Prijevod: Željko Žarak
  • 11/2012.
  • 260 str., meki uvez
  • ISBN 9789535575252
  • Cijena: 120.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Tomaž Humar je krajem 1990-ih i u prvoj polovici 2000-ih bio jedan od najboljih svjetskih alpinista. Slavu je stekao nevjerojatno rizičnim solo usponima u najopasnijim stijenama najvišeg gorja svijeta – Himalaje.

Kolovoza 2005. Humar se našao zarobljen na uskoj polici, 6300 metara visoko, u ogromnoj Rupalskoj stijeni Nanga Parbata, tzv. "planine ubojice“. Pokušao je ispenjati novi smjer ravno po sredini najviše planinske stijene na svijetu – i to sam. Nakon šest dana ostao je bez hrane i goriva, a njegov maleni bivak stalno su zatrpavale neumorne lavine. Tri helikoptera čekala su na kratko razdoblje dobrog vremena kako bi krenuli u akciju, a svijet je putem interneta promatrao i pitao se hoće li uživo svjedočiti najrizičnijem spašavanju u povijesti alpinizma ili tragičnoj smrti u planini.

Ovo spektakularno spašavanje okosnica je knjige Tomaž Humar, a oko njega autorica gradi priču o Tomaževom životnom i alpinističkom putu – od ranog djetinjstva, preko prvih penjačkih koraka u Alpama, zatim tragičnog iskustva u JNA na Kosovu, do njegovih impresivnih uspona i zvjezdanog statusa na alpinističkoj sceni i u rodnoj Sloveniji.

Knjiga Tomaž Humar višestruko nagrađivane kanadske autorice Bernadette McDonald najobjektivniji je prikaz karijere i života ovog slavnog i kontroverznog alpinista čiji su usponi, ali i njegov osebujni karakter, uvijek izazivali veliku pozornost javnosti.

Predgovor je napisao čuveni Reinhold Messner, a Tomažev dugogodišnji prijatelj, snimatelj i pratitelj na brojnim ekspedicijama, Stipe Božić, napisao je pismo kojim ova uzbudljiva knjiga završava.

Tomaž Humar poginuo je u studenom 2009. na padinama Langtang Lirunga pokušavajući ostvariti još jedan od svojih ludo hrabrih i rizičnih solo uspona.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –