Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Ivan Golub

Sijač radosti

  • Nakladnik: Matica hrvatska
  • 12/2012.
  • 149 str. , meki uvez
  • ISBN 9789531509848
  • Cijena: 9.29 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Ivan Golub je prvi pjesnik izričito kršćanskog nadahnuća prihvaćen izvan užega vjerskog kruga u drugoj polovici dvadesetog stoljeća, još u razdoblju određene ideološke dominacije materijalističkoga, antispiritualističkog usmjerenja.

Smiljana Rendić, spisateljica religiozne vokacije, vrlo je precizno odredila njegov položaj: "Jednostavnost čini Ivana Goluba slobodnim pjesnikom (...) Zato se Ivan Golub ne ustručava ni tema pred kojima bi ‘programatski’ katolički pjesnik ustuknuo, ne smatrajući ih edifikatornima u svome ‘katoličkom lirizmu’. Dakle, Ivan Golub prvi je pjesnik svećenik koji smjerno i blago izlazi iz ‘katoličkog (i)lirizma’".

Dva dijela knjige diferencirana su naslovima jake metafizičke nosivosti: "Pohod milostinji" i "Sijač radosti", ali među njima nema većih razlika u intonaciji ili motivaciji. Kao čitatelji dvodijelnost knjige bolje osjećamo u – inače nenaznačenoj – podjeli između pjesama na standardu i pjesama na kajkavskom idiomu. Stihovi na kajkavskome su rjeđi, narativniji, prigodniji, ali s njihovom pomoću najlakše ulazimo u dimenzije čistoće i prvotnosti, svježine i infantilne začudnosti, primamo svojstva i vrijednosti po kojima se Golubovo pjesništvo i najodređenije izdvojilo u nacionalnim razmjerima.

Tonko Maroević

***

Ivan Golub
(1930) hrvatski svećenik, teolog, povjesničar kulture, sveučilišni profesor, pjesnik i književni prevoditelj. Studirao na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, magistrirao teološke znanosti, a 1957. zaređen je za svećenika.
Od 1961. do 1964. kao pitomac Hrvatskoga papinskog zavoda sv. Jeronima u Rimu studira na Papinskom sveučilištu Gregorijani, gdje 1963. doktorira disertacijom o ekleziologiji Jurja Križanića. Na Papinskom biblijskom institutu 1964. postiže akademski stupanj licencijata odnosno magistra biblijskih znanosti.

Od 1964. predaje na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Od 1984/85. pozvani je profesor Papinskoga orijentalnog instituta u Rimu, gdje predaje kolegije iz područja povijesti istočne teologije i ekumenizma (Juraj Križanić) i kao mentor vodi doktorske disertacije. Od 1969. do 1972. rektor je Nadbiskupskoga bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu. Predavanjima i referatima gostuje na sveučilištima u Rimu, Genovi, Udinama, Milanu Beču, New Yorku, New Havenu, Cambridgeu (Massachusetts), Fredericksburgu, Lenjingradu i drugdje.  

Dopisni je član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Austrijske akademije znanosti u Beču, član stranac Talijanske književne akademije Arkadije u Rimu, pridruženi akademik Papinske Akademije Tiberine u Rimu, član Međunarodne teološke komisije u Vatikanu i hrvatskog PEN kluba. Autor je brojnih teoloških, znanstvenih i poetskih djela koja su prevedena na više stranih jezika.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –