Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Sintija Čuljat

Poetika prostora : Kovačić, Novak i Hardy

  • Nakladnik: Hrvatsko filološko društvo
  • 01/2013.
  • 243 str., meki uvez
  • ISBN 9789532960556
  • Cijena: 120.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Knjiga "Poetika prostora" suvremene hrvatske anglistice Sintije Čuljat posvećena je poetici prijelaznog razdoblja književnosti fin de sièclea, kojom počinje umjetnički modernizam. Autorica je odabrala Thomasa Hardya kao predstavnika engleske i svjetske književnosti, usporedila njegov pripovjedni opus s narativnim djelima hrvatskih autora, Antom Kovačićem i Vjenceslavom Novakom, te ustanovila podudarnosti književnika različitih kulturnih sredina, koji su dolazili do poetički srodnih umjetničkih rješenja.
   
Knjiga je podijeljena na nekoliko cjelina: uvodni dio u kojemu su obrazloženi socio-kulturni uvjeti Britanije i Hrvatske na prijelazu iz XIX. u XX. stoljeće, odnos Thomasa Hardya prema umjetničkoj tradiciji, problem identiteta na primjerima djela "Među žabari" i "U registraturi" Ante Kovačića, književna devolucija u romanima "Posljednji Stipančići" i "Dva svijeta" Vjenceslava Novaka te podudarnosti oblikovanja pripovjednog prostora kod Thomasa Hardyja, Ante Kovačića i Vjenceslava Novaka.
   
Središnju pozornost Sintija Čuljat posvetila je dimenziji prostora te se s obzirom na elemente kronotopa spomenuti književnici prikazuju kao tvorci imaginarnog krajolika, koji zahtijeva promjenu slike o zavičajnosti i polaže pravo na «drugost».

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –