Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Mani Gotovac

Fališ mi : U proljeću, u jeseni, u ljetu, u zimi

  • Nakladnik: Profil
  • 02/2013.
  • 530 str., meki uvez
  • ISBN 9789533131733
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Novo, nadopunjeno izdanje.


Mani Gotovac je cijeli život kao teatrologinja, dramaturginja, intendantica, svoj talent i znanje nesebično davala drugima, poticala druge da naprave dobre predstave, uloge, napišu dramske tekstove, a tek sada pokazuje kakav izniman spisateljski dar posjeduje.

Njezini autobiografski zapisi govore ne samo o burnom i zanimljivom životu nego svjedoče i o prvorazrednom stilističkom i naratorskom umijeću jedne iznimno senzibilne spisateljice sposobne da profinjeno i dojmljivo progovori i o najkompleksnijim osjećajima, o tajnama svih pojavnih oblika ljubavi, o umjetnosti pa i o samom smislu života.

Velimir Visković


Svedena na inicijale M.G. Mani mora postati Ðive da bi se mogla suočiti i s jednom i s drugom u sebi u vrijeme poslije Ane. Kao i Rilkeova prosjakinja, i kao Mali princ nakon ujeda, živi od svoje ruže. M.G. - Ðive postaje Mani. Ovakva kakva je danas. Hrabra u svemu, pa i u Gorkome. Nevere pretvara u vjeru, hrabro prihvaća drugi raspored istih stvari, znajući da je svaki raspored Mišolovka, zapravo izvanvremensko mjesto koje ukrštava razne pravce i prostore. Na pitanje koje joj postavlja unuk Jakov, sin Katjin: Kako si ?, odgovor glasi: Izdržala sam. To zaslužuje naklon dubok, i pljesak kao na kraju Hamleta.

Luko Paljetak

Mani Gotovac rođena je u Splitu 1939. godine. Kći je odvjetnika Zdravka Birimiše i glumice Marije Danire. Završila je klasičnu gimnaziju koju su u isto vrijeme pohađali Petar Brečić, Igor Mandić, Tonko Maroević, Zvonimir Mrkonjić, Igor Zidić i drugi. Kao studentica piše kazališne kritike, zapošljava se kao novinarka na radiju, piše kritike i eseje o kazalištu koje objavljuje u časopisima Prolog, Scena, Forum, talijanskoj reviji Sipario i drugdje. Diplomirala je komparativnu književnost i teatrologiju kod prof. Ive Hergešića na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Prezime Gotovac uzela je udajom za Peru Gotovca, te ga je zadržala i nakon razvoda. Živi u Zagrebu, piše prozu, kazališne spise i bavi se dramaturgijom u zemlji i inozemstvu.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –