Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Novi val i filozofija

  • Nakladnik: Jesenski i Turk
  • Urednik: Bruno Ćurko, Ivana Greguric
  • 11/2012.
  • 158 str., meki uvez
  • ISBN 9789532226195
  • Cijena: 99.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Na područjima bivše države Novi val je bio i još je svojevrsni fenomen. To je zasigurno jedan od najjačih kulturnih valova koji je zapljusnuo ove prostore i ostavio dalekosežne posljedice. Najviše u umjetnosti (glazba, strip, arhitektura, primijenjena umjetnost...), ali i u drugim sferama života.

Upravo taj neosporni utjecaj Novog vala na ovim prostorima bio je poticaj za stvaranje ove knjige. A ona pokušava odgovoriti na pitanje koliko je moguće pronaći žive filozofije u Novom valu, dok joj specifičnu patinu daju zainteresiranost i gorljivost njenih autora.


"Najdarovitiji među njima prezirali su ono što je trebalo da uče i potcenjivali ono što mogu da urade, a ponosili su se onim što ne znaju i zanosili onim što je izvan njihove moći. Teško je zamisliti opasniji način da se uđe u život i sigurniji put ka izuzetnim delima i ka potpunom slomu. Samo najbolji i najjači među njima bacali su se zaista sa fanatizmom fakira u akciju i tu sagarali kao mušice... Ono što bi se za njih naročito moglo kazati, to je: da nije bilo odavno pokoljenja koje je više i smelije maštalo i govorilo o životu, uživanju i slobodi, a koje je manje imalo od života, gore stradalo, teže robovalo i više ginulo nego što će stradati, robovati i ginuti ovo."
- Ivo Andrić

"U novinarstvu odgulio 30 godina, inače je normalan."

Nenad Vertovšek, o sebi


"Prema tome, čuvajte se fine dece."

Miloš Jeremić


"Kažu mi da živim za bolje sutra
Probudite me...
Probudite me onog jutra
Kad dođe to sutra."

Prljavo kazalište

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –