Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Magdalena Najbar-Agičić

Kultura, znanost, ideologija : Prilozi istraživanju politike komunističkih vlasti u Hrvatskoj od 1945. do 1960. na polju kulture i znanosti

  • Nakladnik: Matica hrvatska
  • 11/2013.
  • 227 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789531509763
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

U knjizi "Kultura, znanost, ideologija" autorica analizira politiku komunističkih vlasti u Hrvatskoj na polju kulture i znanosti u razdoblju od 1945. do 1960. godine. Knjiga je proizašla kao rezultat istraživanja provedenih u okviru izrade doktorske disertacije u kojoj se autorica bavila razvojem hrvatske historiografije nakon Drugoga svjetskog rata.

U istraživanju je zahvaćen i širi kontekst vezan uz politiku komunističkih vlasti prema intelektualnim elitama, kulturi i znanosti. Autorica je analizirala navedenu problematiku u komparativnoj perspektivi, dopunjujući spoznaje poredbenim prikazom razvoja u nekim drugim zemljama pod komunističkim režimom, prvenstveno u Poljskoj, Čehoslovačkoj, DR Njemačkoj i Mađarskoj.

Ono što ovu knjigu izdvaja od knjiga slične tematike upravo je zaključak - suprotan uobičajenom i olakom isticanju jugoslavenske posebnosti - da su razlike između jugoslavenske komunističke vlasti i drugih komunističkih vlasti srednje i jugoistočne europe mnogo manje od očekivanog.

Svoje zaključke i analizu autorica temelji na arhivskom gradivu koje uključuje objavljene zbirke izvora te neobjavljene spise iz fodova Hrvatkog državnog arhiva, Državnog arhiva u Zagrebu, Rektorata Sveučilišta u Zagrebu i Arhiva Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

***

Magdalena Najbar-Agičić rođena je 15. svibnja 1970. godine u Krosnu, Poljska. Završila je studij povijesti, a od 2013. godine radi kao docent na Medijskom sveučilištu u Koprivnici. Od 1995. godine živi u Hrvatskoj, gdje se bavi uredničkim i prevodilačkim radom, te stručnom i znanstvenom djelatnošću na području povijesti. Autorica je i suautorica knjiga i članaka te udžbenika povijesti. Prisutna je u hrvatskoj historiografiji kao prevoditeljica i urednica brojnih knjiga s polja povijesti, među kojima su i knjige koje govore o poljskoj i europskoj povijesti.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –