Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Antoine de Saint-Exupéry

Noćni let

  • Nakladnik: Zagrebačka naklada
  • Prijevod: Maja Zorica
  • 04/2005.
  • 152 str., meki uvez
  • ISBN 953699674X
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Antoine de Saint-Exupéry, rodom iz francuske plemićke obitelji, bio je podjednako i pilot i pisac, i njegov književni i letački život su čvrsto isprepleteni. Sva njegova djela govore o pilotima i o iskustvu letenja, pa i u "Malom princu" pripovjedač je pilot koji letenje smatra najboljim nadomjestkom djetinjstva. Zbog svojeg zanimanja bio je pomalo izdvojena ličnost u književnim krugovima, premda je dobivao ugledne književne nagrade. Odlikovan je i za svoje letačke zasluge u Drugom svjetskom ratu, a ta predanost ga je i koštala života.

Dana 31. srpnja 1944. poletio je iz zrakoplovne baze na Sardiniji, avion je nestao i nikad se nije saznalo što se s njim dogodilo. Jedna od brojnih nedokazanih teorija glasi da je srušen iznad Karlovca.

Svjetsku slavu Saint-Exupéry je stekao "Malim princem" koji je objavljen prvi put 1943. i odmah je postao hit, a njegova popularnost do danas ne jenjava.

“Noćni let” je roman za koji je Saint-Exupéry još 1931. godine dobio nagradu Femina. Roman je svojevrsno autorovo svjedočanstvo, roman o zvanju, ali i epopeja zrakoplovstva u svojim junačkim počecima, epopeja razvoja suvremene tehnike. Saint-Exupéry stvara mit o pilotu. Novi Ikar, Fabien, postaje nomad spreman na žrtvu. U letu sazrijeva srčanost, plemenitost i solidarnost. Rivière, ravnatelj, pilotima ulijeva osjećaj odgovornosti i daje smisao njihovim životima…

Antoine de Saint-Exupéry, francuski romanopisac, novinar i pripovjedač, rodio se 1900. u Lyonu u staroj plemićkoj obitelji. Njegov otac, koji je radio u osiguravajućem društvu, umire od srčanog udara 1904. godine. Ubrzo nakon toga (1909) majka, Marie de (Fonscolombe) Exupéry (1875-1972), umjetnica, s djecom seli u Le Mans. Antoine provodi djetinjstvo u dvorcu Saint-Maurice-de-Rémens, u okruženju svojih sestara, teta, rođaka i dadilja. Obrazovao se u jezuitskoj školi u Montgréu i Le Mansu, te u katoličkoj školi u Švicarskoj (1915-1917).

Prekretnica u njegovom životu dogodila se 1921, za vrijeme odsluženja vojnog roka u Strassbourghu, gdje se prvi puta susreo sa svojom najvećom ljubavi i životnom strasti - letenjem. Godine 1922., nakon što je dobio letnu dozvolu, seli se u Pariz, gdje se počinje baviti pisanjem.

Svoj prvi roman «Južna pošta» izdaje 1929. a potom objavljuje svoja najveća djela «Mali princ» (1943) i «Tvrđava» (1948). Osnovna tema njegovih romana je pilotski život u kojem Saint-Exupéry veliča opasne pustolovine kao najviši doseg svoga znanja, veličajući pritom etiku ljudske veličine, solidarnost i požrtvovanje. Junaci romana smireno se suočavaju sa smrću zadržavajući do kraja osjećaj dužnosti.

Tridesetih godina izdaje roman «Noćni let» (1931) koji je iste godine osvojio nagradu «Prix Femina» te ubrzo postao svjetski bestseler. U engleskom prijevodu ovog djela sudjelovao je osobno James Joyce a 1933. po njemu je snimljen film sa Clarkom Gableom i Lionelom Barrymoreom.

Ohrabren od André Gidea, napisao je knjigu o pilotima, «Zemlja i ljudi» koja je izašla 1939. godine, a te iste godine osvojila nagradu «Grand Prix du Roman» francuske akademije i nagradu «National Book Award» u Americi. Ovo, za mnoge njegovo najbolje djelo, zrači ljubavlju prema našoj planeti koju traži avion izgubljen u hladnim, sjajnim prostranstvima.

Slične preokupacije Saint-Exupéry nastavlja i u poshumno objavljenom djelu «Utvrda» (1948), koja pokazuje i rastući pesimizam u pogledu čovjekove sudbine. Posmrtno su mu 1953. godine objavljena «Pisma iz mladosti» (1923-31) i «Sveske», a 1955. «Pisma svojoj majci» i «Smisao života» (1956).

Godine 1943. Saint-Exupéry se pridružio francuskim snagama u egzilu, koje su bile stacionirane u Alžiru. Prestar da bi letio, lošeg zdravlja (patio je od nesvjestica i vrućica), još je jednom prekršio pravilo i 31. srpnja 1944. poletio sa Sardinije preko Mediterana do obale Francuske. Nikada više nije viđen. Tri tjedna kasnije, Pariz je bio oslobođen.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –