Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Andrea Camilleri

Zmijsko leglo

  • Nakladnik: Profil
  • Prijevod: Juraj Gracin
  • 06/2014.
  • 266 str., meki uvez
  • ISBN 9789533133409
  • Cijena: 79.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Može li netko biti ubijen dva puta, i – strahotna je i sama pomisao na to – tko su ubojice?

"Očajno, protuprirodno, incestuozno, užasno, neshvatljivo, odvratno, skandalozno, izopačeno", reći će na kraju svoje istrage policijski komesar Montalbano. Ne odnosi se to samo na one koji su ubili, već i na onoga tko je ubijen.

"Zmijsko leglo" je dvadeset i prvi roman o osebujnom inspektoru Salvu Montalbanu. Sad već diljem svijeta popularni protagonist domišljatih krimića rođen je, u dobi od trideset osam godina!, u romanu "Oblik vode" 1994. godine.

Njegov autor, osamdeset devet godina star, a spisateljski očito mlad Andrea Camilleri, svoga junaka na životu održava osebujnom mediteranskom duhovitošću, vrckavim jezičnim idiomom, "filmskom" naracijom i socijalnom, antibirokratskom, osjetljivošću.

***

Andrea Camilleri
rođen je u Porto Empedocleu, tik do Agrigenta, na Siciliji 1925. godine. Nakon profesionalnog bavljenja kazalištem i televizijom u književnost ulazi svojim prvim romanom "Il corso delle cose" (Tijek stvari) 1978. godine. Slijedio je cijeli niz proznih djela, uglavnom, kao i taj prvi, s povijesnom, sicilijanskom tematikom.

Camilleri, međutim, svoju planetarnu popularnost stječe romanima i pripovijestima o policijskom komesaru Salvu Montalbanu, kojeg je možda konačno i htio upokojiti, ali mu to njegova brojna čitateljska publika nije dopustila, niti dopušta. I ne samo da se prevodi na brojne jezike nego se i gleda u televizijskim serijama.

U Hrvatskoj je dosad, uz "Zmijsko leglo", objavljeno pet krimića A. Camillerija: "Pas od terakote", "Izlet u Tindari", "Glas violine", "Miris noći" i "Oblik vode".

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

Kritika • 26.10.2012.

Jo Nesbø : Šišmiš

– Pretraži sve knjige –