Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
John Banville

Svjetlost iz davnine

  • Nakladnik: Fraktura
  • Prijevod: Mia Pervan
  • 06/2014.
  • 272 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789532665666
  • Cijena: 18.45 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Billy Gray bio je moj najbolji prijatelj, a ja sam se zaljubio u njegovu majku.

Sunčana jutra ukradena na stražnjem sjedalu automobila, zabranjena poslijepodneva u ruševnoj kolibi usred šume – pedesete su godine prošlog stoljeća, a u irskome obalnom gradiću petnaestogodišnji se dječak tajno sastaje s tridesetpetogodišnjom majkom svojega najboljeg prijatelja. Trajalo je nepunih pet mjeseci, ali Alexanderu Cleaveu promijenilo je život.

Čak i nakon što se zauvijek oprosti od svoje prve ljubavnice, sve što će mu se otad događati bit će u znaku te rane ljubavi, njezinih prvih sumnji i pitanja: “Zašto je odabrala mene?”

Kad se pola stoljeća poslije, nakon tragičnoga gubitka kćeri jedinice, umirovljeni glumac Cleave još jednom pokuša vratiti priči o sebi i gospođi Gray, otkrit će da je malo toga u njoj onakvo kakvim se činilo. Jer ono što gledamo sada, baš kao i ono što ljubomorno čuvamo u sjećanju – daleka je prošlost, svjetlost udaljene zvijezde, a upravo to varljivo i drevno svjetlo Banvilleovu će romanu dati nesvakidašnju ljepotu i dubinu kojom osvaja.

Oživljavajući davno nestala lica, osvjetljavajući nadanja i strepnje mladosti i zrele dobi, roman "Svjetlost iz davnine" prati trag žudnje samo da bi nam otkrio moćnu zagonetku ljubavi.

***

John Banville suvremeni je irski pisac koji uživa glas jednog od najboljih pisaca na engleskome jeziku. Rođen je 1945. godine u irskome gradiću Wexfordu. Prvi značajniji uspjeh postigao je znanstvenom tetralogijom koju čine romani "Dr. Copernikus", "Kepler", "The Newton Letter: An Interlude i Mefisto", za koje je dobio brojne prestižne književne nagrade. Slijedi trilogija objedinjena glavnim likom Freddijem Montgomeryjem, a prva je knjiga iz trilogije "Knjiga dokaza" (1989.), dragulj modernističkog pisanja koji svojim motivima i pripovijedanjem podsjeća na najveće književne klasike: Alberta Camusa, Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, Vladimira Nabokova ili Andrea Gidea. Piše i kriminalističke romane pod spisateljskim pseudonimom Benjamin Black.

"Knjiga dokaza" je, uz roman "More" (2005.), dobitnika Nagrade Booker, po mnogima najvažniji roman, u kojem Banvilleov toliko hvaljen stil – precizan, izbrušen, inventivan i ironičan – dolazi do punog izražaja. "Svjetlost iz davnine" (Ancient light, 2012.), najnoviji roman Johna Banvillea, mnogi su književni kritičari skloni proglasiti njegovim remek-djelom.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Svjetlost iz davnine - John Banville –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –