Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
John Banville

Knjiga dokaza

  • Nakladnik: Novela media
  • Prijevod: Marko Maras
  • 04/2009.
  • 182 str., meki uvez
  • ISBN 9789533050027
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Freddie Montgomery počinio je dva zločina. Što je navelo iznimno inteligentnog i obećavajućeg znanstvenika na brutalnu i krvavu igru sa svojom sudbinom? Je li imao kakav moralni alibi? Je li uopće moguće razotkriti stvarne motive svojih postupaka i što je uzrok, a što posljedica naših djela? 

 Freddie Montgomery nije svakidašnji lik. Nakon što odustane od obećavajuće znanstvene karijere, Freddie seli u mali gradić na Mediteranu gdje se druži s lokalnim mještanima i uživa u ispijanju rakija i koloritu toga mjesta. Zbog počinjenoga kockarskog duga, prisiljen je vratiti dilerima novac koji nema. Jedino je moguće rješenje bogata slikarska riznica njegove majke koju je ona međutim prodala.

Postoji li rješenje Freddijevih financijskih problema i jesu li oni jedini motiv zbog kojeg će Freddie počiniti strašni zločin?

I kad je počinjen, Freddie se ne kaje zbog ubojstva jer, kako sam kaže, napravio ga je zato što je morao. Ono što njega muči jest pitanje zašto ga je jedna slika toliko fascinirala da ju je morao ukrasti.

"Knjiga dokaza" izazovna je i duboka ispovijest jednoga pomračenog i opasnog uma, ali i priča vrlo lukavog, samosvjesnog i elokventnog pripovjedača koji uživa u svojoj samodostatnosti, u kojoj i sami čitatelji počinju uživati; mnogi (nažalost) shvaćajući da je taj brutalni lik i njima blizak i simpatičan.

To je knjiga koja od čitatelja traži da napusti svoje predrasude i očekivanja i prepusti se tekstu - psihološkom krimiću, karakternoj studiji, filozofskoj raspravi u jednome - dovedenom do apsolutnog jezičnog savršenstva.

***

John Banville po mnogima je jedan od najboljih suvremenih irskih pisaca i najvrsnijih stilista engleskog jezika o čemu svjedoči i ova knjiga. "Knjiga dokaza" jedan je od rijetkih dragulja modernističkog pisanja koja svojim motivima i pripovijedanjem podsjeća na najveće književne klasike: Alberta Camusa, Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, Vladimira Nabokova, Andrea Gidea. Uz roman "More", koji je 2005. osvojio i prestižnu nagradu Booker, "Knjigu dokaza" kritičari smatraju njegovim najvrednijim književnim ostvarenjem.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –