Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Kevin Vennemann

Pokraj Jedenewa

  • Nakladnik: Novela media
  • Prijevod: Nataša Medved
  • 04/2009.
  • 125 str., meki uvez
  • ISBN 9789533050058
  • Cijena: 13.14 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
"Ne dišemo. (...) Uvečer brojimo ubode komaraca na nogama i pletemo si pletenice, noću natiskani čučimo u ostavi".

Što činiti kada ne smijete izustiti ni glasa, a najradije biste urlali od bijesa i tuge? Vennemannova sugestivna proza uvlači čitatelja  u kobne događaje pokraj Jedenewa, kada su lokalni seljaci krenuli u stravične pohode imanjima vlastitih susjeda.

U kućici na stablu skrivaju se sestre blizanke, čiji isprepleteni glasovi odjekuju cijelim tekstom. Dok se bezbrižnost djetinjstva u seoskoj idili urušava pred njihovim očima, sestre bijeg od nepodnošljivog traže u pričama o sretnijim danima. U njihovim se sjećanjima stapaju prošlost i sadašnjost, isprepliću se obiteljske anegdote i opisi stvarnih nestanaka njihovih prijatelja. Mjesto pokraj Jedenewa, u vrijeme kad nacisti preuzimaju vlast od Rusa, postaje mikrokozmos iskonskog pitanja stoljećima ukorijenjene mržnje.

Roman je napisan iz nesvakidašnje perspektive prvog lica množine, a u cijelosti se sastoji od distorziranih rečenica u prezentu, koje se oslanjaju na sugestivnost i atmosferičnost.

"U vrijeme dok su se ostali mladi njemački pisci bavili pop-književnošću, a tek stariji kolege dobro znanom temom njemačkog naslijeđa krvinje za nacističke zločine, Venenmann je otišao korak dalje. Njegov hvaljeni roman "Pokraj Jedenewa" pravi je književni fenomen i svojevrsna stilska inovacija, koja pokušava prikazati univerzalno iskustvo traume i izreći neizrecivo bez da eksploatira temu holokausta.

Stvarni zločin iz drugog svjestkog rata u nedefiranom selu kraj litvansko-poljske granice samo je kulisa za istraživanje autorove osnovne teme - prokletstvo mržnje koja generacijama uspavana čeka i najmanju iskru da je pokrene".

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –