Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Katharina Hagena

Okus jabučnih koštica

  • Nakladnik: Novela media
  • Prijevod: Ana Pranjković
  • 06/2009.
  • 216 str., meki uvez
  • ISBN 9789533050102
  • Cijena: 13.14 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Kad mlada knjižničarka Iris neočekivano naslijedi zapušteno bakino imanje na kojem je provodila djetinjstvo, ni sama nije sigurna treba li ga zadržati. Odluči, po prvi put nakon mnogo godina, vratiti se u poznatu staru kuću u kojoj su rasle tri sestre i brojne unuke te se suočiti s davno zaboravljenim uspomenama.

Zagonetna i magična sjećanja na ljetne praznike, tetine priče pune mistike i nostalgije vode Iris dok istražuje svaki kutak kuće, dok prolazi kroz sobe i starinske ormare pune prašnjavih haljina, kroz podivljali zeleni vrt pun razbujalih voćaka.

Dok premišlja što da radi sa zapuštenim imanjem i crnim jezerom iza kuće, Iris iznova otkriva taj svijet izvan vremena, prisjećajući se dana kad je baka Bertha za zimnicu ukuhavala bijele ribizle kao 'konzervirane suze', kad su tajne o prvim ljubavnicima njenih sestara i kćeri ostajale neizrečene, a obiteljske misterije i tragedije nestajale s iskrivljenim sjećanjima.

Što je njezin djed zapravo radio prije nego što je otišao u rat? Koji su sve muškarci voljeli Berthine kćeri? Tko bi pojeo cijelu jabuku zajedno s košticama? Što se točno dogodilo u noći kad je Rosmarie doživjela nesreću na krovu zimskog vrta? I što je još htjela reći Iris, a da nije uspjela? Iris sluti da postoje razne varijante zaboravljanja. A sjećanje je tek jedna od njih.   
 
Katharina Hagena piše o ženama u jednoj obitelji ispreplečući sudbine triju generacija, povremeno ironičnim tonom te vješto izbjegavajući klišeje i patetiku. Rezultat je roman o prisjećanju i zaboravljanju, u kojem se pripovijedanje zasniva na kratkim epizodama koje evociraju uspomene i osjete te stalno propituju koliko je naše pamćenje uistinu vjerno.

Ovaj dirljiv, humorističan i pametan roman o prisjećanju i zaboravljanju kroz priče triju generacija žena prava je poetska proslava osjeta: senzualnih dodira i mirisa ljeta, okusa jabuka i ribizla, istovremeno sladak i gorak – baš kao okus jabučnih koštica. Roman je u Njemačkoj postao trenutačni bestseler, a prava prodana u više zemalja.

***

Katharina Hagena (1967.) suvremena je njemačka književnica. Njezin prvi roman, "Okus jabučnih koštica", na kojem je radila ukupno šest godina, u Njemačkoj je postao trenutni hit i istinski bestseler, koji su jednako pozitivno prihvatile i kritika i publika. Hagena je studirala anglistiku i germanistiku u Marburgu, Londonu i Freiburgu te se kao stipendistica bavila znanstvenim radom na James Joyce Stiftung u Zürichu, Trinity Collegeu u Dublinu te Sveučilištu Hamburg.

2006. objavila je publicističko djelo "Was die wilden Wellen sagen. Der Seeweg durch den Ulysses". Živi i radi kao samostalna spisateljica u Hamburgu.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –