Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Feridun Zaimoglu

Ljubavni žar

  • Nakladnik: Novela media
  • Prijevod: Dubravko Torjanac
  • 10/2009.
  • 330 str., meki uvez
  • ISBN 9789533050164
  • Cijena: 17.12 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Kako živjeti i voljeti u suvremenom zapadnom svijetu, u kojemu su nestali svi ljubavni rituali?

Feridun Zaimoglu piše svevremensku priču o zavođenju, prenoseći tursku orijentalnu tradiciju na Zapad. Rezultat je dirljiv i snažan roman, s brojnim komičnim trenucima na granici groteske kojima autor ismijava i kritizira ljubavne klišeje te fenomene današnjeg racionalnog društva.

Kako pomiriti razdor između uskogrudnoga patrijarhalnog naslijeđa i prisvojenog kolektivnog identiteta u modernom ali hladnom svijetu? Zaimoglu piše o potrazi za smislom modernog čovjeka zapelog u svakodnevici zbog okova tradicije. Njegov je patos iskren i stvaran jer propituje ključno pitanje današnje stvarnosti - osjećaj da živimo tuđi, nepoznati život.

Protagonist romana je njemački broker turskog podrijetla, David, koji se uspije povući s burze malo prije njezina kraha. Nakon prekida duge i iscrpljujuće veze, a potom i praznine koju ostavlja zapadnjački životni stil samca tridesetih godina, frustrirani David kreće u potragu za novim izazovima i za ljubavi života.

Kako bi otkrio što je s onim mitskim „ljubavnim žarom“ o kojem govori tradicija njegova turskog naslijeđa, odlazi u Tursku, gdje ga od sigurne smrti u prometnoj nesreći spašava anđeoska pojava nepoznate ljepotice i iznova raspiruje njegov ugašeni ljubavni plamen.

Kao idealno utjelovljenje fatalne žene, misteriozna Tyra i ne sluti da će je David, oboružan samo naznakama  njezina identiteta, slijediti po Europi kako bi je nagovorio da mu pruži priliku za ljubav, premda su potpuni stranci.

***

Feridun Zaimoglu (1964.) jedan je od najzanimljivijih glasova srednje generacije njemačkih pisaca. Kultni status stekao je prvom knjigom "Kanak Sprak" (1995.), koja se bavi pitanjem jezika turskih emigranata u Njemačkoj. Dobitnik je desetak književnih nagrada, stipendija i priznanja, a objavio je još i djela "German Amok", "Liebesmale, scharlachrot", "Zwölf Gramm Glück", "Leyla" i "Rom Intensiv". Od studija umjetnosti i medicine odustao je kako bi se posvetio pisanju knjiga, filmskih scenarija, drama te novinarstvu – danas je kolumnist nekih od najvećih njemačkih dnevnika i tjednika.

Roman "Ljubavni žar" njegovo je najcjenjenije djelo, koje mu je donijelo međunarodnu nagradu Corine te nominacije za prestižne njemačke književne nagrade Deutsches Buchpreis i Nagradu Sajma knjiga u Leipzigu.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –