Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Chinua Achebe

Svijet se raspada

  • Nakladnik: Novela media
  • Prijevod: Marko Maras
  • 12/2009.
  • 200 str., meki uvez
  • ISBN 9789533050287
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Okonkwo je najveći živući hrvač i ratnik Umuofije, skupine sela plemena Ibo. Njegova slava širi se diljem zemlje kao šumski požar kada puše harmatan. Ugled i poštovanje u svome rodu stekao je teškim i napornim radom. No kada slučajno ubije čovjeka iz istoga roda, svijet se počinje raspadati.

Vrativši se iz progonstva, zatječe u svome selu kršćanske misionare i kolonijalne upravitelje. Temelji njegova svijeta polako se urušavaju te mu ne preostaje ništa drugo nego srljati u tragediju.

Klasik u svakome pogledu, ovaj moćan i lucidno ironičan roman promijenio je afričku i svjetsku književnost, te prvi puta omogućio da Afriku vidimo očima crnog čovjeka. A taj je prikaz iskren i samokritičan. Objavljen 1958. godine, prodan u više od deset milijuna primjeraka i preveden na pedeset svjetskih jezika, "Svijet se raspada" ostaje i danas uzbudljiva pripovijest o ponosnom i nemoćnom čovjeku koji svjedoči propasti svojega naroda.

***

Chinua Achebe nigerijski je romanopisac i pjesnik rođen 1930. godine u Ogidi. Školovao se na Državnom sveučilištu u Umuahiji te na Sveučilištu u Ibadanu u Nigeriji, a diplomirao je u Londonu. Književnu karijeru započeo je 1950. godine te je bio jedan od najvažnijih predstavnika novoga književnog vala koji se oslanjao na usmenu tradiciju plemena i urođenika.

Napisao je više od dvadeset knjiga - romana, novela, eseja i zbirki pjesama - a najpoznatiji ostaje po romanu prvijencu "Svijet se raspada", najčitanijoj knjizi u povijesti afričke književnosti. Slijede romani "No Longer at Ease" (1960.) i "Arrow of God" (1964.) koji povezani tematikom i likovima čine tzv. „afričku trilogiju“.

Chinua Achebe dobitnik je brojnih počasnih doktorata i književnih nagrada, kako za pojedinačna djela tako i za sveukupno stvaralaštvo, od kojih se ističe prestižna nagrada International Man Booker 2007.

U brojnim pokušajima zbrajanja i oduzimanja književne povijesti, "Svijet se raspada" jedan je od sto najboljih i najvažnijih romana 20. stoljeća.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –