Sipa
- Nakladnik: Novela media
- Prijevod: Barbara Ferk
- 06/2009.
- 100 str., meki uvez
- ISBN 9789533050126
- Cijena: 11.81 eur
Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro - Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Pripovjedačicu romana "Sipa" zatičemo u kuhinji, na jugu Francuske, dok priprema punjene sipe za goste. Kuhanje je umijeće. Umijeće davanja, umijeće primanja gostiju, zavođenja, otvaranja sebe drugima. Dok se preciznošću znanstvenice posvećuje anatomiji sipe, detaljno opisujući svaki korak u spravljanju ovoga jela, izviru uspomene na djetinjstvo, razmišljanja o životu i smrti, strahovi i želje pripovjedačice.
A čežnja ponekad ima okus maslinovog ulja, marmelade od zelenih rajčica ili želea od ribizla.
Svaka etapa recepta sve nas dublje uvodi u psihologiju pripovjedačice. Otvaraju nam se njezini proživljeni strahovi, nade, njezina životna veselja, naviru uspomene na davne ljubavi, na putovanja, na zaboravljene mirise gradova, neprestano se vraćajući u sadašnjost pripremanja punjene sipe gdje se nemir zbog neizvjesnosti u uspjeh jela i same večere među prijateljima stapa s radošću pripovijedanja koju stvara sinestezija okusa, mirisa, boje i teksture svih namirnica i začina koji čine užitak spravljanja hrane i uživanja u njoj.
Ovaj intimistički, lirski roman s okusom Mediterana studija je o hrani, ali i životu u svim njegovim različitostima i oprečnostima, duboko poniranje u vrijeme. To je priča o sjećanju, o odnosu prema tijelu, prema drugima, psihološka studija ljudske prirode ispisana minucioznošću koju i zahtijeva pripremanje tog mediteranskog specijaliteta.
Nakon čitanja ostaju okusi i mirisi, ključajuće i začinima natopljene anegdote jednog života koji bi mogao biti bilo čiji. I naravno, recept za punjene sipe na francuski način.
***
Maryline Desbiolles rođena je 1959. godine u francuskom grade Ugine. Autorica je brojnih romana i zbirki pjesama među kojima se ističu "Zaboravljena žena", "Le Petit Col des loups", "Amanscale", "Primo", "Le Goinfre", "C'est pourtant pas la guerre", "Les Draps du peintre". Svoj prvi veliki književni uspjeh postigla je upravo romanom "Sipa" iz 1998. godine u kojemu francuska publika i kritika prepoznaju autoricu istančanog lirskog stila. 1999. godine za roman Anchise dobiva prestižnu francusku književnu nagradu Femina. Živi u zaleđu Nice.
A čežnja ponekad ima okus maslinovog ulja, marmelade od zelenih rajčica ili želea od ribizla.
Svaka etapa recepta sve nas dublje uvodi u psihologiju pripovjedačice. Otvaraju nam se njezini proživljeni strahovi, nade, njezina životna veselja, naviru uspomene na davne ljubavi, na putovanja, na zaboravljene mirise gradova, neprestano se vraćajući u sadašnjost pripremanja punjene sipe gdje se nemir zbog neizvjesnosti u uspjeh jela i same večere među prijateljima stapa s radošću pripovijedanja koju stvara sinestezija okusa, mirisa, boje i teksture svih namirnica i začina koji čine užitak spravljanja hrane i uživanja u njoj.
Ovaj intimistički, lirski roman s okusom Mediterana studija je o hrani, ali i životu u svim njegovim različitostima i oprečnostima, duboko poniranje u vrijeme. To je priča o sjećanju, o odnosu prema tijelu, prema drugima, psihološka studija ljudske prirode ispisana minucioznošću koju i zahtijeva pripremanje tog mediteranskog specijaliteta.
Nakon čitanja ostaju okusi i mirisi, ključajuće i začinima natopljene anegdote jednog života koji bi mogao biti bilo čiji. I naravno, recept za punjene sipe na francuski način.
***
Maryline Desbiolles rođena je 1959. godine u francuskom grade Ugine. Autorica je brojnih romana i zbirki pjesama među kojima se ističu "Zaboravljena žena", "Le Petit Col des loups", "Amanscale", "Primo", "Le Goinfre", "C'est pourtant pas la guerre", "Les Draps du peintre". Svoj prvi veliki književni uspjeh postigla je upravo romanom "Sipa" iz 1998. godine u kojemu francuska publika i kritika prepoznaju autoricu istančanog lirskog stila. 1999. godine za roman Anchise dobiva prestižnu francusku književnu nagradu Femina. Živi u zaleđu Nice.
© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.