Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Mathieu Terence

Tehnosmoza

  • Nakladnik: Novela media
  • Prijevod: Yves-Alexandre Tripković
  • 11/2009.
  • 175 str., meki uvez
  • ISBN 9789533050140
  • Cijena: 15.79 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Iris, glavna junakinja romana "Tehnosmoza", izdržava osamnaestogodišnju kaznu u zatvorskom kompleksu Atlin u Britanskoj Kolumbiji, zbog ubojstva nasilnog muža. U zatvoru maksimalne sigurnosti, koji se slavi kao vrhunsko arhitektonsko postignuće, Iris od prvoga dana smišlja mogućnosti bijega. Čitanje i sjećanje na voljenog brata, te naporni treninzi body-buildinga, jedino je što joj preostaje kako bi preživjela u podzemnom svijetu Atlina.
 
Tri godine nakon što je Iris proglašena mrtvom, mladi pisac, novinar i arhivist kod slavnog arhitekta Otta Maasa nailazi na dokumentaciju o zatvoru Atlin - i na priču o Iris. Je li ona zaista mrtva? Hoće li mu Irisina sudbina biti inspiracija za pisanje romana o kojemu neprestano sanja? Koja su to globalna kretanja dovela do stvaranja visokosofisticiranih podzemnih gradova u kojima ljudi traže sigurnost?

Kroz prizmu ovih dviju priča, autor nam podastire beskompromisno promišljanje o tehničkoj supremaciji i onome što je jedino u stanju suprotstaviti joj se: umjetnosti i ljubavi. Ovaj roman iznimno preciznog i hladnog stila protest je protiv  dehumaniziranog tehnokratskog društva prisile, kontrole i straha, društva budućnosti u koju smo već davno kročili.

***

Mathieu Terence, rođen 1972. u Saint-Germain-en-Layu, jedan je od darovitijih francuskih pisaca mlađe generacije. Romanopisac, novelist i pjesnik, 1998. godine romanom "Fiasco" osvaja Nagradu Bourse Hachette. 2002. godine za roman "Journal d’un cœur sec" dobiva Nagradu François Mauriac Francuske akademije, a za zbirku priča "Les filles de l'ombre" ovjenčan je 2002. godine prestižnom Nagradom za novelu Francuske akademije. 2004. godine objavljuje roman "Maître-chien" i pjesničku zbirku "Aux dimensions du monde". Romanom "Tehnosmoza" iz 2007. godine ulazi u najuži izbor za Nagradu Flore.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –