Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Paul Auster

Čovjek u tami

  • Nakladnik: Novela media
  • Prijevod: Marko Maras
  • 12/2008.
  • 155 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533050003
  • Cijena: 18.45 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Sedamdesetdvogodišnji književni kritičar August Brill u dugoj noći, mučen depresijom i nesanicom, pripovijeda priču o Americi koja se nije dogodila; u kojoj Blizanci još uvijek ponosno stoje, koja ne vodi rat u Iraku, ali vodi drugi građanski rat nakon izbora 2000. koji nisu donijeli pobjednika.

U kafkakijanskoj noćnoj mori, na strani Nezavisnih Američkih Država našao se Owen Brick, tridesetogodišnji mađioničar sa zahtjevnim zadatkom ubojstva čovjeka koji je izmislio rat - pripovjedača Augusta Brilla. U napetom iščekivanju sudara ili barem kolizije dvaju paralelnih svjetova u prepoznatljivoj Austerovoj metafikcionalnoj maniri slutimo još jedno inventivno i ludičko pripovjedačko majstorstvo.

Međutim, kako tama noći postaje sve dublja, priča Augusta Brilla mijenja svoj kolosijek, a ono što očajnički želi izbjeći ispričati, zahtijeva biti ispričano: nedavna smrt svoje supruge Sonie koju je tijekom dugogodišnjeg braka više puta razočarao i povrijedio, nesretan brak i usamljenost svoje kćeri Miriam, neutješno stanje svoje unuke Katye zbog brutalnog umorstva njezinog bivšeg zaručnika Titusa - kolateralne žrtve rata u Iraku.

To su priče nastale u srcu tame, pune tuge i žalovanja, ispunjene osobnom i kolektivnom krivnjom, priče naše osobne i povijesne stvarnosti.

U svojem četrnaestom romanu Paul Auster nepredvidljivo odustaje od prepoznatljivih narativnih postupaka od koji je već stvorio svoj vlastiti brend – metafikcije, zrcalne strukture, slučajnosti, promašaja i drugih postmodernističkih bravura u zalog osobne ispovijesti čovjeka čije je srce stegnuto od broja vlastitih promašaja i tuđih patnji.

"Čovjek u tami" roman je našeg vremena, knjiga koja nas beskompromisno suočava s tamom noći, ali koja istovremeno slavi svakidašnje radosti života u svijetu sposobnom za najgrotesknije nasilje.

Paul Auster rođen je u Newarku, država New Jersey 1947. godine. Englesku i komparativnu književnost diplomirao je na Sveučilištu Columbija, zatim je četiri godine radio kao književni prevoditelj u Parizu. Svjetsku popularnost i sveopće priznanje kritike stekao je "Njujorškom trilogijom", koju tvore tri kratka romana: "Stakleni grad", "Duhovi" i "Zaključana soba". Napisao je više od 15 romana, nekoliko knjiga autobiografskih zapisa i zbirki poezije. Napisao je više scenarija, među njima i za film "Dim" (Smoke, 1995) Waynea Wanga, koji se smatra kultnim ostvarenjem 1990-ih. Neke od njih je i sam režirao (Lulu na mostu, Inner Life of Martin Frost). 

Godine 2013. objavio je odabranu prepisku s nobelovcem J. M. Coetzeejem "Here and Now: Letters 2008–11", a 2017. opsežni "4321", prvi roman nakon sedam godina. Knjige su mu prevedene na 35 svjetskih jezika. Živi u Brooklynu, država New York, sa ženom Siri Hustvedt, također književnicom i dvoje djece.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –