Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Paul Auster

Levijatan

  • Nakladnik: V.B.Z.
  • Prijevod: (ex Ivana Šojat-Kuči)
  • 02/2008.
  • 204 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789532018301
  • Cijena: 26.54 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Novo čitanje slavnog Austerovog romana "Levijatan", prvi puta objavljenog još prije petnaest godina, fascinira ponajprije snažnom proročkom dimenzijom. Jer sasvim je sigurno da u novijoj američkoj književnosti ne postoji roman koji bi bolje opisao mehanizme američke politike, koja neumitno na sebe privlači sjeme terorizma. Glavni Austerov romaneskni lik je Benjamin Sachs koji knjige zamjenjuje eksplozivom. Auster, naravno, svog junaka ne zamišlja kao avionskog bombaša (to je 1994. napravio Tom Clancy u romanu "Izvršene naredbe!").

Posve neslučajno, druga romaneskna linija bavi se seksom koji postaje jedina stvarna dominanta američkog društva. Bilo kakav pokušaj da muškarac i žena žive zajedno je nemoguć, pogotovo unutar obitelji, koja unatoč svemu, institucionalno izumire, što je samo simptom svijeta kojim vlada opća ispraznost i izgubljenost, a čiji se likovi upuštaju u ljubavi unaprijed osuđene na propast, kao i u mnoštvo promiskuitetnih veza u potrazi za kratkoročnim bijegom od užasa koji ih okružuje.

Kao i u svojim drugim romanima, u "Levijatanu" je Paul Auster ponovno ispremiješao fikciju i fakciju, stvarne događaje je umotao u celofan izmaštanih života, a realne likove doveo u situaciju da oblikuju sudbine izmišljenih ljudi. Još spretnije koristi tragove stvarnosti kako bi ispričao jednu priču koja je do 11. rujna mnogima izgledala sasvim nevjerojatna.

Auster je svoj "Levijatan" umotao u celofan klasične kriminalističke priče, no ovaj je roman ponajprije velika metafora o čudovišnom, tragičnom društvu koje neumitno propada.

Paul Auster rođen je u Newarku, država New Jersey 1947. godine. Englesku i komparativnu književnost diplomirao je na Sveučilištu Columbija, zatim je četiri godine radio kao književni prevoditelj u Parizu. Svjetsku popularnost i sveopće priznanje kritike stekao je "Njujorškom trilogijom", koju tvore tri kratka romana: "Stakleni grad", "Duhovi" i "Zaključana soba". Napisao je više od 15 romana, nekoliko knjiga autobiografskih zapisa i zbirki poezije. Napisao je više scenarija, među njima i za film "Dim" (Smoke, 1995) Waynea Wanga, koji se smatra kultnim ostvarenjem 1990-ih. Neke od njih je i sam režirao (Lulu na mostu, Inner Life of Martin Frost). 

Godine 2013. objavio je odabranu prepisku s nobelovcem J. M. Coetzeejem "Here and Now: Letters 2008–11", a 2017. opsežni "4321", prvi roman nakon sedam godina. Knjige su mu prevedene na 35 svjetskih jezika. Živi u Brooklynu, država New York, sa ženom Siri Hustvedt, također književnicom i dvoje djece.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –