Neki to vole ljuće : Hrana, geni i kulturna raznolikost
- Nakladnik: Jesenski i Turk
- Prijevod: Paulina Tomić
- 09/2007.
- 222 str., meki uvez
- ISBN 9789532222609
- Cijena: 15.93 eur
Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro - Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Knjiga «Neki to vole ljuće» libanonca Garyja Paula Nabhana zanimljivo je antropološko i evolucijsko putovanje kroz kuhinje diljem svijeta koje nas upoznaje s razlozima karakterističnosti prehrane i kulinarskih sklonosti u različitim kulturama.
Etničke kuhinje razlikuju se uslijed specifičnosti podneblja u kojima su nastale te vanjskih okolnosti kojima su pripadnici skupine bili izloženi stoljećima. Svaka etnička kuhinja tako odražava evolucijsku povijest i genetsku raznolikost određene ljudske populacije koja je reagirala na jestive biljke i životinje koje su se na određenom području mogle pronaći ili nabaviti, ujedno u interakciji s različitim kulturnim tradicijama pripremanja i konzumiranja hrane.
Sve više znanstvenika danas prihvaća da etničke kuhinje imaju čvrste ekološke temelje i evolucijske putanje koje imaju veliku važnost za zdravlje svojih konzumenata. Zato se postavlja pitanje: Koliko interakcije između gena, hrane i kulture utječu na čovječanstvo?
Knjiga govori o prehrani u odnosu na etničku pripadnost i podrijetlo i donosi zanimljive tvrdnje o usklađenosti gena, kulturne tradicije i hrane koju jedemo, pri čemu su tjelesno zdravlje pojedinca i zdravlje šire društvene zajednice u međusobnom prožimanju. Najjednostavniji način utvrđivanja važnosti interakcije između gena,hrane i kulture razmatranje je koliko je ljudi podložno bolesti ili smrti kad njihova kuhinja ili kultura prestane biti u skladu s njihovim genima.
U kontekstu globalizacije, masovnih migracija i suvremenih urbanih 'melting pot' središta, knjiga zagovara i 'povratak kući', hrani koja najviše odgovara našem genetskom sklopu. Na nov se način kontekstualizira i problem alergija na hranu, problem održavanja tjelesne težine te nekih bolesti.
***
«Povest ću vas na kulinarsko i evolucijsko putovanje koje će otkriti da se domovina naših predaka ne nalazi na nekom udaljenom, gotovo nedostižnom mjestu, već da je ugrađena u naše gene i u naše prehrambene sklonosti uvjetovane kulturom. Zapravo postoje dinamične veze između naših kulinarskih sklonosti, gena, prehrane naših predaka i područja koja su oni dulje vremena nazivali svojim domom. Kad krenemo na put kako bismo shvatili dubinu ovih povezanosti, posjećivat ćemo otok za otokom i kontinent za kontinentom gdje su dijelovi priče najjasnije vidljivi. Na svakom od ovih lokaliteta vidjet ćemo da se pojedina etnička kulinarska tradicija širom svijeta ne sastoji od nasumičnih sastojaka koji su se zajedno našli eksperimentiranjem nekog glavnog kuhara. Umjesto toga, svaka etnička kuhinja odražava evolucijsku povijest određene ljudske populacije koja je reagirala na jestive biljke i životinje koje su se na određenom području mogle pronaći ili nabaviti trgovinom, te na bolesti, suše i pošasti koje su se ondje javljale. Naše će putovanje otkriti tragedije koje su ove etničke populacije zadesile kad god bi se našle protjerane iz svoje domovine ili kada bi otišle predaleko od svoje tradicije, zavedene stranom hranom i pićem. Ali ono će slaviti i svojevrstan 'povratak kući' - trenutke kada osjećamo da su naši geni, naša kulturna tradicija i hrana koju jedemo u savršenom skladu - tako da su zdravlje našeg tijela, zajednice i okoliša jedna te ista stvar.»
Etničke kuhinje razlikuju se uslijed specifičnosti podneblja u kojima su nastale te vanjskih okolnosti kojima su pripadnici skupine bili izloženi stoljećima. Svaka etnička kuhinja tako odražava evolucijsku povijest i genetsku raznolikost određene ljudske populacije koja je reagirala na jestive biljke i životinje koje su se na određenom području mogle pronaći ili nabaviti, ujedno u interakciji s različitim kulturnim tradicijama pripremanja i konzumiranja hrane.
Sve više znanstvenika danas prihvaća da etničke kuhinje imaju čvrste ekološke temelje i evolucijske putanje koje imaju veliku važnost za zdravlje svojih konzumenata. Zato se postavlja pitanje: Koliko interakcije između gena, hrane i kulture utječu na čovječanstvo?
Knjiga govori o prehrani u odnosu na etničku pripadnost i podrijetlo i donosi zanimljive tvrdnje o usklađenosti gena, kulturne tradicije i hrane koju jedemo, pri čemu su tjelesno zdravlje pojedinca i zdravlje šire društvene zajednice u međusobnom prožimanju. Najjednostavniji način utvrđivanja važnosti interakcije između gena,hrane i kulture razmatranje je koliko je ljudi podložno bolesti ili smrti kad njihova kuhinja ili kultura prestane biti u skladu s njihovim genima.
U kontekstu globalizacije, masovnih migracija i suvremenih urbanih 'melting pot' središta, knjiga zagovara i 'povratak kući', hrani koja najviše odgovara našem genetskom sklopu. Na nov se način kontekstualizira i problem alergija na hranu, problem održavanja tjelesne težine te nekih bolesti.
***
«Povest ću vas na kulinarsko i evolucijsko putovanje koje će otkriti da se domovina naših predaka ne nalazi na nekom udaljenom, gotovo nedostižnom mjestu, već da je ugrađena u naše gene i u naše prehrambene sklonosti uvjetovane kulturom. Zapravo postoje dinamične veze između naših kulinarskih sklonosti, gena, prehrane naših predaka i područja koja su oni dulje vremena nazivali svojim domom. Kad krenemo na put kako bismo shvatili dubinu ovih povezanosti, posjećivat ćemo otok za otokom i kontinent za kontinentom gdje su dijelovi priče najjasnije vidljivi. Na svakom od ovih lokaliteta vidjet ćemo da se pojedina etnička kulinarska tradicija širom svijeta ne sastoji od nasumičnih sastojaka koji su se zajedno našli eksperimentiranjem nekog glavnog kuhara. Umjesto toga, svaka etnička kuhinja odražava evolucijsku povijest određene ljudske populacije koja je reagirala na jestive biljke i životinje koje su se na određenom području mogle pronaći ili nabaviti trgovinom, te na bolesti, suše i pošasti koje su se ondje javljale. Naše će putovanje otkriti tragedije koje su ove etničke populacije zadesile kad god bi se našle protjerane iz svoje domovine ili kada bi otišle predaleko od svoje tradicije, zavedene stranom hranom i pićem. Ali ono će slaviti i svojevrstan 'povratak kući' - trenutke kada osjećamo da su naši geni, naša kulturna tradicija i hrana koju jedemo u savršenom skladu - tako da su zdravlje našeg tijela, zajednice i okoliša jedna te ista stvar.»
© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.