Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Preporuka ×

Preporuka • 07.09.2023.

Elena Ferrante : Na marginama, o užitku čitanja i pisanja

Elena Ferrante se i ovom knjigom pokazuje kao stručnjakinja, jer način na koji su ispisani ovi vrlo profinjeno i znalački, promišljeno i pošteno 'skladani' eseji pokazuje nam kako je riječ o autorici koja zna što, kako i zašto radi, a koja, paralelno, posjeduje i jedan 'izvansistemski' književni nerv, koji je daleko više literarne prirode od onoga što prezentiraju njena vrlo uspješna i široko hvaljena...
Preporuka • 14.08.2023.

Pavao Pavličić : Galerija

Zaključak koji se nametao tijekom iščitavanja ovih zapisa, a shvatili smo to i ranije, kroz život, jest da su najveći ljudi jednostavni, ležerni i zaigrani, da premda nam djeluju bogoliko, nisu savršeni, a pogotovo nisu bez strahova i dvojbi, ali zato su strastveni, fokusirani i predani, maksimalno zaokupljeni svojim interesima i pasijama, a neskloni konvencionalnostima, šupljim formama, predrasudama.
Preporuka • 04.08.2023.

Tvrtko Jakovina : Svijet bez katarze

Publicistički angažman svjedoči ne tek Jakovininu potrebu da se dokaže i javnosti izvan profesionalne sfere, nego i etičku obvezu suvremenog intelektualca društvenih i humanističkih profila da svoja kabinetska znanja i saznanja na konstruktivno propedeutički način približi širem općinstvu te tako utječe na poticanje i razvoj kritičke svijesti sredine u kojoj živi i djeluje.
Preporuka • 31.07.2023.

Tomislav Brlek: Od Matoša do Maleša – antologija moderne poezije

Brlek je antologiju napravio iz osobne i osebujne teorijske vizure hrvatske poezije dvadesetog stoljeća (što je posljedovalo i konzekventnim izborom pjesnika i njihovih pjesama), ta je vizura ekskluzivna u smislu transhistorijskog moderniteta, čime je reducirala tretman šireg poetičkog spektra, ali je jasno markirala vjerojatno najutjecajniju struju domaće poezije prošlog stoljeća.
Preporuka • 27.07.2023.

Eduardo Galeano – Otvorene vene Latinske Amerike: 500 godina pljačke jednog kontinenta

Nije li činjenica što je knjiga bila zabranjena u Argentini, Čileu i Urugvaju, a da je sam autor bio zatočen, a zatim izgnan dovoljan pokazatelj koliko je knjiga bila moćna? Vojni režimi u prethodno nabrojanim zemljama osjećali su se prozvanima zbog kukavičluka i poltronstva prema Zapadu i mislili su da nemaju drugog izbora doli autora otjerati, a tekst zabraniti.
Preporuka • 28.06.2023.

Suzana Marjanić, Rosana Ratkovčić (ur): Mačkozbornik

Među ovim koricama nalazi se pedesetak tekstova koji o mački, to jest fenomenu iste, pristupaju iz različitih rakursa i znanosti, od zooetičkih i književnoteorijskih, preko etnoloških studija, bajki i filma, pa do popularne kulture i sve do lingvistike. Ambiciozan je to pothvat iznimno širokog spektra, tako da bi svaki ljubitelj mačaka mogao naći nešto što ga zanima...
Preporuka • 18.06.2023.

Natalia Ginzburg : Obiteljski rječnik

Govorimo o djelu koje nadrasta okvire svoga vremena, jer je čitatelj jednako tako zahvalan i za ratno svjedočanstvo, koje doprinosi općem znanju i informacijama koje se u široj svijesti posjeduju o vremenu kada je Italija bila pod Mussolinijem, a svjedočanstvo Natalije Ginzburg daje doprinos općim i širim snagama otpora zlu, nesalomljivosti ljudskoga duha i u onim trenutcima kada ga to najskupocjenije košta.