Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Preporuka • Piše: N.B. - MV • 07.11.2017.

Kratki pregled novih knjiga na Interliberu 2017.
Održava se
07.-12.11.2017.

Interliber

40. jubilarni Sajam knjiga Interliber svoja vrata otvara u utorak, 7. studenog 2017. u 10 sati, i traje punih šest dana (sve do nedjelje 12. studenog u 20 sati) kada Interliber zatvara svoja vrata) trajat će jedno veliko druženje s knjigom, autorima, nakladnicima, knjižarima, knjižničarima, distributerima... svima onima koji sudjeluju u životu knjige.

Izdvojili smo nekoliko desetaka novijih knjiga hrvatskih nakladnika koji su nam "zapeli za oko" i napominjemo da pregled koji slijedi nije odabir „najbolje od“ jer lako smo mogli izdvojit i brojne druge, ne manje kvalitetne naslove, a i ovaj pregled ćemo nadopunjavati iz dana u dan, kako nam budu pristizale nove knjige.

Još veći broj noviteta potražite u našem katalogu koji se svakodnevno nadopunjuje!

KNJIŽEVNOST DOMAĆA

Naša žena Mravak Tanja
Nezemaljski izraz njegovih ruku Jergović Miljenko
Ćutim te Gotovac Mani
Salon za plakanje Pavličić Pavao

Domaća književnosti sasvim se solidno čita, iako neki (neprovjereno) misle drugačije. Ponekad se i godinama čeka na novu knjigu nekog domaćeg autora/ice, pa se tako nakon sedam godina iščekivanja napokon s jedanaest novih priča vraća „Naša žena“ Tanja Mravak (Hena com) koja će svojom drugom knjigom pokušati i opet pogoditi „u sridu“.

S hrvatskog  juga nam dolazi i novi roman „Crvena voda“ Jurice Pavičića (Profil knjiga), o nestanku sedamnaestogodišnje djevojke jedne rujanske subote godine 1989. nakon ribarske fešte u malom mjestu na dalmatinskoj obali. A Miljenko Jergović u romanu „Nezemaljski izraz njegovih ruku“ (Fraktura) pripovijeda o Sarajevskom atentatu, o našima i o njihovima, i o tome da je ubojstvo Franje Ferdinanda posljedica modernizacijske i prosvjetiteljske misije bečkih vlasti u Bosni.

Mani Gotovac u romanu "Ćutim te" ispisuje priču je to o jednoj obitelji, o njezinoj tragediji, ali i priču o hrvatskom društvu. Autorica ispisuje vrhunce svog literarnog stvaralaštva zalazeći pritom duboko u teme koje su obilježile njezin opus: ljubav i sva njezina lica, krhkost i snaga pojedinca, okrutnost društva koje ne slavi ljepotu različitosti, ali prije svega kako i koliko ćutimo jedni druge.

Na scenu se vraća i Zorica Radaković svojim romanom "Sanjarica" (Fraktura), pišući o smrti i življenju, o očaju i ljubavi, o ispraznosti i lažnom sjaju koji celebrity-kultura predstavlja. Šokantna u detaljima, razobličujuća u cjelini, složena i banalna, "Sanjarica" je knjiga o svakodnevici u društvu lažnoga morala i krivih vrijednosti.

Ako je Goran Tribuson zakucao „posljednji“ čavao literarno "umirovljujući" svog inspektora Banića, Pavao Pavličić i njegov junak Ivo Remetin, hrvatski Hercule Poirot s dugogodišnjim novinarskim iskustvom koji pomaže u rješavanju zamršenih slučajeva, idu dalje. Iako ne donosi neka velika zanatska iznenađenja i inovacije, novi Pavličićev roman "Salon za plakanje" napeti je triler na tragu brojnih prethodnih Remetinovih avantura.

Od mladih snaga valja izdvojiti „Društvene igre“ Andrije Škare (Hena com), zbirku priča koja je i zbirka urbanih legendi i prizora iz gradskih pejzaža u kojima mladi ljudi vode svoje tihe, samotne životne bitke. A nakon vrlo dobro prihvaćene zbirke kratkih priča "Pod zemljom u velikim cipelama" te i od kritike, struke i publike hvaljenog romana "Tolba" Suzana Bosnić Majcenić se u svojoj trećoj knjizi, romanu "Gruba ljubav" (Funditus), gradi mozaik egzistencijalne tjeskobe koju aktivira trauma od starosti. jer, prijelaz u treću životnu dob - što zvuči bolje nego starost - bolna je životna promjena i životna faza koja u mnogo slučajeva kulminira bolešću.

In a sentimental mood Bodrožić Ivana

Poezija se i dalje objavljuje u Hrvatskoj, a širem krugu čitatelja možda će je već i svojim imenom približiti Ivana Bodrožić svojim novim pjesmama u zbirci „In a sentimental mood“ (Sandorf) u kojoj su mnogi od naslova pjesama izravna posveta jazz klasicima, baš kao i sam naslov. Marijo Glavaš dovršio je svoju treću zbirka poezije „Permutacije“ (Jesenski i Turk) koja ga potvrđuje kao autora sklonog konceptualiziranju, i koji sretno i spretno spaja analitičnost i lucidnost sa svojom sklonosti ludizmu, ponekad i ludovanju.

U drugačijem su pak „tonalitetu“ pjesme Drage Štambuka u zbirci „Theurgia“ (Školska knjiga), impregnirane čežnjom za domovinom one žanrovski variraju između pjesme u prozi i lirskog dnevnika, između unutrašnjeg monologa i gotovo automatskog pisanja. A knjiga poezije Slavka Jendrička naslovom "Magijsko zatvaranje krugova" (Matica hrvatska Sisak) najavljuje okončanje pjesničkog projekta-trilogije iz godine 2017., započetog "Strieglovim hologramima", a nastavljenog "Crnim krugovima".

KNJIŽEVNOST STRANA

Tirza Grunberg Arnon
Sluškinjina priča Atwood Margaret
Svijet ide dalje Krasznahorkai László
Svijet po Garpu Irving John

Marljivi hrvatski prevoditelji i ove jeseni isporučit će nam brojne prijevode iz stranih književnosti, a dodatno je veselje kada se na horizontu pojavi neke nova nakladnička kuša poput Lectora koja se predstavlja  prijevodom djela „Tirza“ Arnona Grunberga (Lector) jednog od najvažnijih suvremenih nizozemskih autora, koji se u svom romanu razračunava se s prividom, očinskom ljubavlju, nemoći i uljuđenom ksenofobijom.

Otvaramo i korice romana „Sve čega se ne sjećam“ Jonasa Hassena Khemirija (Fraktura),  jednog od ponajboljih suvremenih švedskih pisaca koji priča o ljubavi i sjećanju, ali i o problemima koji postoje u švedskom društvu ma koliko se ono gledano izvana može činiti idealnim. Daleko istočnije živi i piše Arundhati Roy, „Ministarstvo potpune sreće“ (Profil knjiga)  drugi je roman ove značajne indijske spisateljice koja piše o svojoj zemlji, kreira zanimljive likove, mahom one koje je slomio svijet u kojem žive, ali i koji svemu usprkos pronalaze i ljubavi i nade.

Ljubitelji Orhana Pamuka razveselit će se „Crvenokosoj“ (Vuković & Runjić), romanu u kojem  Pamuk u postavlja dva mita koji se dotiču pitanja očinstva, jedan zapadni i jedan istočni, a Tursku koristi kao pozornicu gdje se naočigled vječito odvija kompleksna interakcija između istoka i zapada. Vraćamo se u Europu gdje „Svijet ide dalje“ Lászla Krasznahorkaija (Naklada OceanMore) donosi 21 priču i protagoniste razmještene po cijelom svijetu, koji neprestano maštaju o bijegu, žele otići na jug, žele posjetiti slapove, žele napustiti Zemlju, ali ne miču se s mjesta. A o drugačijoj „ukorijenjenosti“ baveći se obiteljskom prošlošću progovara generacijski roman „Kuća iz djetinjstva“ Anne Mitgutsch (Leykam International ), no sadrži i povijesno-političku i kulturnu dimenziju. Prikazane su tri generacije židovske obitelji Berman koja zbog rastućeg antisemitizma već 1928. napušta Austriju i odlazi u Ameriku.

Za ljubitelje hitoidnije beletristike vjerojatno će jedan od prvih izbora biti „Origin“, novi roman Dana Browna (V.B.Z.) koji se se u cijelosti odvija u Španjolskoj. Vrlo aktualni lokaliteti Barcelona, Bilbao, Madrid i Sevilla gradovi su novih pustolovina Roberta Langdona, tako da napetosti neće nedostajati, bilo unutar korica knjige bilo u stvarnosti. Ovogodišnju dobitnicu Nagrade za mir Margaret Atwood i njezinu „Sluškinjinu priču“ (Lumen) moći ćete čitati u novom hrvatskom izdanju, kao i autoričin roman „Ludi Adam“, a svoju publiku naći će i „Svijet po Garpu“ John Irvinga (Lektira), roman koji vješto miksa smrt, požudu, seks, feminizam, pisanje, roditeljske strahove…

Stephen King u trileru „Tko pronađe, njegovo“ (Znanje) piše o čitatelju koji odlazi predaleko u svojoj opsjednutosti piscem pustinjakom. No, završimo ovaj dio u zabavnom tonu, humorističnim hit romanom „Kad župniku prekipi“ Jeana Merciera (Verbum), u kojem je iznenadni nestanak lokalnog župnika njegove župljane je ostavio s mnoštvom pitanja, a odgovori se „otpetljavaju“ u čitavu nizu neočekivanih i zabavnih događaja koji su uslijedili.

Evo i prijevodne poezije, dočekali smo „Izabrane pjesme“ Piera Paoloa Pasolinija (Meandarmedia) koje su, kao i njegovi filmovi, uvijek i kritika – kritika društva, države, sistema, religije, umjetnosti, ukratko, života.

ZA DJECU I MLADE

Povratak na Zemlju Babić Martin, Lukačić Gordana
Velika knjiga priča o životinjama : Osam prekrasnih, toplih priča uz koje... Ozmec Nataša
Priče za laku noć za mlade buntovnice Cavallo Francesca, Favilli Elena

Slijedi i nekoliko knjiga za mlađe čitatelje. Tomislav Torjanac je Andersenovu bajku „Ružno pače“ (Mozaik knjiga) oslikao i prepričao na sebi svojstven i slojevit način, no i ovo izdanje je ostalo Andersenov klasik ali i suvremena posveta i poticaj svakom djetetu, svakom "ružnom pačetu", kojega su vršnjaci odbacili samo zato jer je drukčije od njih. „Povratak na Zemlju“ Gordane Lukačić i Martina Babića (Libricon) treći je nastavak edukativne eko slikovnice o pandi Mandi i njenim prijateljima, a slikovnica je namijenjena predškolskoj djeci i djeci nižih razreda osnovne škole. Nakon uspješne slikovnice „Baba Jaga i div Zaborav“ inspirativni dvojac Roman Simić Bodrožić i Manuel Šumberac osmislio je novu slikovnicu „Jura i kuckalo protiv dosade“ (Profil knjiga) o dječaku koji se jednog divnog kišnog dana bori protiv dosade...

„Velika knjiga priča o životinjama“ (Planetopija) donosi osam priča o veselim životinjama iz šume, džungle ili vašeg dvorišta priče su za sretno odrastanje. Dijete će se lako poistovjetiti sa živopisnim likovima, osjetiti sigurnost, pronaći poticaj za igru, ali i ponešto naučiti o problemima i situacijama u kojima se može naći. Slušajući ili čitajući priče iz knjige „7 putovanja: Terapeutske priče za djecu“ Petre Kapović Vidmar i Maura Lacovicha (Naklada Uliks) za sebe će pronaći nešto i mali i njihovi roditelji, odgojitelji, učitelji, bake i djedovi…, pod uvjetom da „veliki“ uvaže djetetov doživljaj priče i drže se onoga što je dijete razumjelo, onoga što je mu je bilo zanimljivo, „osluškujući“ hoće li dijete izreći ili pokazati što je čulo ili osjetilo.

"Priče za laku noć za mlade buntovnice" Elene Favilli i Francesce Cavallo (Znanje) maštovite su i inspirativne pripovijetke, napisane u stilu bajki, o 100 hrabrih žena – buntovnica – koje su svojim životima, sudbinama i postignućima promijenile tijek povijesti i nadahnule svijet. One su slikarice, znanstvenice, aktivistice, plesačice, astronautkinje... i namjera je ove lijepo uređene knjige (knjigu je ilustriralo je čak 60 umjetnica iz svih krajeva svijeta) da nadahne djevojčice (kao i njihove majke, tete, rođakinje), potakne im samopouzdanje te im ulije snagu da razviju svoje osobne talente i tako oblikuju svijet u kojem žive.

I za kraj ovog djela... nešto za onu malo stariju (ili čak i puno stariju „djecu“) stižu novi nastavci "Gaston 14" & "Gaston 15" (Zagrebačka naklada), nove «vratolomije» nenadmašnog šlampavca, jednog od najpoznatijih likova iz svijeta stripa, kojeg je još prije pola stoljeća kreirao poznati belgijski strip crtač André Franquin.

PUBLICISTIKA

Želim svjedočiti do kraja Klemperer Victor
Korist filozofije Finci Predrag
Pisac i vlast Novak Slobodan Prosperov
Glasovi iz tmine Nemec Krešimir

Niti ljubitelji publicističkih, znastvenih ili srodnih knjiga neće ostati uskraćeni. „Predsmrtni dnevnik“ Igora Mandića (V.B.Z.) predstavlja ovog uvijek vitalnog  autora kako vješto docira o istim temama koje su kroz povijest već sročili neki od najoštroumnijih filozofa, sociologa, antropologa… Knjiga „Želim svjedočiti do kraja“ Victora Klemperera (Disput i Hrvatsko filološko društvo) donosi izbor iz čuvenih autorovih dnevnika koji svjedoče o otporu nepokolebljivog duha užasima nacizma.

U Hrvatskoj bi svoju publiku trebala naći i knjiga „Desnica i ljevica“ Yuvala Levina (Verbum), američkiogpolitičkog analitičara koji iistražuje korijene političke podjele na desnicu i ljevicu ispitujući ideje ljudi koji su najbolje predstavljali svaku stranu u njezinim začetcima: Edmunda Burkea i Tomasa Painea. Na tom tragu može se posegnuti i za knigom “Rat i mit: Politika identiteta u suvremenoj Hrvatskoj“ Dejana Jovića (Fraktura), koja nastoji odgovoriti na pitanje zašto je baš u Hrvatskoj rat središnji dio novog državnog i nacionalnog identiteta?

Enis Zebić u knjizi "Jučerašnji svijet: Hrvatska" razmatra kako su u razdoblju socijalizma humanističke i društvene znanosti izgradile jednu u glavnim crtama više–manje točnu sliku međuratnih intelektualnih gibanja, ali - zbog imperativa i interesa tada vladajuće ideologije - vrlo selektivnu, parcijalnu i plošnu. Uspostavom pluralističkog društva nastavilo se s podjednako plošnim, parcijalnim i selektivnim pristupom kao ranije, s jedinom razlikom da su dojučerašnji negativci postali pozitivci, a pozitivci - negativci.

U knjizi „Tranzicija i kulturno pamćenje“ Virne Karlić, Sanje Šakić i Dušana Marinkovića (Srednja Europa) raspravlja se o različitim aspektima tranzicije u književnostima zemalja bivše Jugoslavije, kulturi sjećanja i odnosu prema prošlosti, jezičnoj i obrazovnoj politici i drugim temama. Uz te teme veže se knjiga „Civilno društvo i pozitivne promjene“ Gojka Bežovana i Jelene Matančević (Školska knjiga) objedinjene spoznaje o složenom fenomenu civilnog društva.

Predrag Finci u svojoj novoj knjizi "Korist filozofije" (Izdanja Antibarbarus) postavlja pitanje na koje su mnogi tražili odgovor: kakva je korist od filozofije? U svojim razmišljanjima autor govori o radosti mišljenja, o nuždi filozofiranja i ukazuje na stalnu otvorenost i aktualnost filozofskih pitanja.


Držiću i Krleži, dvojici velikana hrvatske književnosti i kulture, posvećene su monografija „Pisac i vlast – Poetika Marina Držića“ Slobodana Prosperova Novaka (Školska knjiga) u kojoj autor iznosi do danas najdetaljniju kronologiju Držićeva života, s nizom podataka koji su nepoznati i stručnoj javnosti, te „Glasovi iz tmine: Krležološke rasprave“ Krešimira Nemeca (Naklada Ljevak) koja pokušava odgovoriti na pitanje kakav je položaj Miroslava Krleže u hrvatskoj kulturi danas i kakve su se promjene dogodile u recepciji njegova djela od njegove smrti.

KNJIŽNICE, PREVOĐENJE, ARHITEKTURA, MUZEJI...

Narodna knjižnica Kovačević Jasna
Politike prevođenja Grgić Maroević Iva

A sada nešto sasvim drugo. Knjiga Jasne Kovačević, ugledne knjižničarke i dugogodišnje voditeljice kultne Knjižnice i čitaonice Bogdana Ogrizovića, naslovljena "Narodna knjižnica – Središte društvenog i kulturnog života" (Naklada Ljevak), tematizira kulturnu i društvenu legitimaciju knjižnice kao ustanove u kulturi s obzirom na stalne promjene društvenog konteksta koje upravo i ističu knjižnicu kao ustanovu otvorenu prema ljudima i društvu u cjelini težeći većoj proaktivnosti kako bi vlastitom inicijativom pokrenule promjene u društvu.

„Politika prevođenja“ Ive Grgić Maroević (Hrvatska sveučilišna naklada) raspravlja o nekima od najvažnijih problema prevođenja talijanske proze na hrvatski jezik u dvadesetom stoljeću, dok je „Rječnik hrvatskih animalističkih frazema“ (Školska knjiga) prvi takav rječnik u Hrvatskoj, jedinstven je i inovativan i izvan naših granica jer frazeološke rječnike animalističkih frazema ne nalazimo gotovo nigdje u slavenskom svijetu.
 

Produkcija knjiga iz područja arhitekture bila je prije desetak godina bila mnogostruko veća od današnje, stoga preporučamo „Povijesnost arhitekture“ Tomislava Premerla (UPI2M BOOKS) s pedeset izabranih autorovih tekstova/promišljanja raznovrsnih tema iz područja arhitekture i umjetnosti. Kulturološki je značajna i „Sakralna arhitektura Zagreba u 20. stoljeću“ Zorane Sokol Gojnik (UPI2M BOOKS), cjelovit prikaz liturgijskog arhitektonskog nasljeđa grada Zagreba u 20. stoljeću, nastao detaljnim istraživanjem svih urbanističkih planova grada s podatcima koji do sada nisu objavljivani.

Ispod radara šireg kruga publike (a još prije njih i mimo interesa medija) prolazi veći dio još uvijek bogate godišnje izdavačke produkcije hrvatskih muzeja i  galerija izložene na štandu Muzejsko dokumentacijskog centra. Komercijalni izdavači sve rjeđe u svoje programe uvrštavaju i knjige iz područja umjetnosti, muzeologije i drugih područja, no srećom pa godišnja produkcija hrvatskih muzeja (ove godine njih 116 muzeja iz 67 gradova) obuhvaća korpus od 665 novih naslova, najčešće manjih i ne odviše reprezentativnih kataloga ili brošura pojedinih izložbi, ali se tu svake godine nađu i deseci vrlo reprezentativnih monografskih izdanja. Ove  brojke  stoga  još  više  pridonose  slici  muzejske knjige  kao  vrijedne ali često nevidljive i neuhvatljive.

Evo i nekoliko primjera reprezentativnijih izdanja. Kao rezultat višegodišnjega bavljenja povijesnim razvojem slikovnica do 1945. godine Hrvatski školski muzej u suradnji je s Učiteljskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu objavio bogato  ilustriranu  monografiju  Berislava  Majhuta  i Štefke  Batinić „Hrvatska  slikovnica  do 1945.“,  koja  je  logičan  nastavak  autorovih  izložbenih  projekata  iz  povijesti  pisane  riječi  za najmlađe. Povjesničarka  umjetnosti Daina  Glavočić bavila  se  nedovoljno  poznatom  riječkom likovnom  scenom  međuratnoga  razdoblja  što  je  rezultiralo  monografijom „Likovna  scena međuratne Rijeke (1920. – 1940.)“ kao i popularizacijom riječke povijesti umjetnosti.

Iz potrebe da se omogući terminološka dosljednost i normiranost izraza kojima se koristi u proučavanju antičkoga stakla, Muzej antičkog stakla objavio je prvi „Terminološki rječnik antičkog staklarstva Ive Fadića i Šime Perovića“ u tiskanome i elektroničkom obliku (PDF), a Tehnički  muzej Nikola Tesla objavio  je  popularno-znanstvenu monografiju „Pabirci  geodetske baštine“ profesora Božidara  Kanajeta koja pruža jedinstven uvid u povijest i važnost zemljomjerstva u prizmi  čovjekova  djelovanja  na  Zemlji.

OSOBNI RAZVOJ

Daj, čovječe, idi meditiraj! Kezele Adrian Predrag
Dolina strasti Jorge Lidia

Oni pak koje zanimaju izdanja o osobnom razvoju dočekat će dosta novih izdanja. Knjiga „Daj, čovječe, idi meditiraj!“ Adriana Predraga Kezelea (Dvostruka duga) razlaže podrijetlo različitih metoda meditacije te njene učinke u praksi, uz opsežan i zanimljiv pregled znanstvenih istraživanja, te uz  odgovore na pitanja primjerenosti prakticiranja meditacije za pojedine tipove ljudi. Dr. Joe Dispenza u svojoj knjizi „Ostvari svoje neograničene sposobnosti“ spaja kvantnu znanost i drevnu mudrost kako bi pokazao da svatko može iskusiti mistično i probuditi svoje potencijale jer neograničene sposobnosti dio su ljudske prave prirode. Formula je: usvojiti novo znanje, a onda ga i primijeniti kroz meditacije i spojiti se s frekvencijom energije izvan materijalnog.

Christiane Northrup, autorica važne knjige za žensko zdravlje „Žensko tijelo, ženska mudrost“, u svojoj novoj knjizi „Neka život bude jednostavan“ (Planetopija) crpeći različita saznanja (od područja od epigenetike i regresije u prošle živote do standardne zapadnjačke medicine) podučava kako rasplitati čvorove optuživanja i krivnje, svjesno koristiti seksualnu energiju za pojačavanje vitalnosti, zdravom prehranom uravnoteživati svoj mikrobiom i održavati zdrav ego.

A uz preporučene knjige dobro se uklapa i Kornelija Benyovsky Šoštarić i njezine „Biljke koje njeguju“ (Profil knjiga) u kojoj donosi i više od 50 recepata za samostalnu jednostavnu izradu pripravaka za njegu tijela i kose, a sve to na tragu autoričinog zagovaranja uživanja u malim ritualima i opuštajućim zadovoljstvima, kao djelu svakodnevne rutine.

– Interliber 2017. –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –