Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Slavoj Žižek

Žižekovi vicevi

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • Prijevod: Srećko Horvat
  • 08/2014.
  • 160 str., meki uvez
  • ISBN 9789533037301
  • Cijena: 99.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Veliki filozof dvadesetoga stoljeća, Ludwig Wittgenstein, rekao je da bi se "ozbiljno i kvalitetno filozofsko djelo moglo napisati tako da se u cijelosti sastoji od viceva". Za razliku od bilo koje druge knjige filozofa Slavoja Žižeka, ova kompaktna zbirka viceva – nekih koji su "ljupko vulgarni" (njegov opis) i nekih koji nisu tako ljupko vulgarni – odabranih iz njegovih knjiga pruža indeks određenim filozofskim, političkim i seksualnim temama koje ga zaokupljaju. "Žižekovi vicevi" sadrže sklopove i poente – kao i prljave misli i uvrede – zbog kojih je Žižek slavan.

Za Žižeka vicevi su zabavne priče koje pružaju prečac do filozofskog uvida. Knjiga nudi najzanimljivijeg Slavoja Žižeka dosada, prerušenog u nemogućeg erudita, politički nekorektnog ujaka, koji rečenice počinje ovako: "Ima jedan stari židovski vic, Derrida ga je obožavao…" On logiku hegelovske trijade ilustrira, na primjer, trima verzijama klasičnog "Ne večeras, dragi, boli me glava": prvo žena tvrdi da ima migrenu, potom muž, a onda žena kaže: "Dragi, užasno me boli glava, hajde da se ševimo da me to osvježi!" Poenta o boci piva pruža lakanovsku pouku o označitelju. A "istinski opscena" verzija poznate šale o "aristokratima" prije pruža obiteljski kratak tečaj iz hegelovske misli nego nešto o čemu se ne govori.


Knjiga "Žižekovi vicevi" sadrži svaki vic koji je citiran, parafraziran ili ispričan u Žižekovim djelima na engleskom jeziku (kao i neke iz neobjavljenih rukopisa), uključujući i različite verzije iste šale koja služi za različite poente u različitim kontekstima. A jedinstvena poruka glasi da humor zauzima središnje mjesto u Žižekovoj ozbiljnosti.

Slavoj Žižek, filozof, sociolog, kulturni kritičar i psihoanalitičar, rođen je u Ljubljani 1949. Doktorirao je na Ljubljanskom sveučilištu 1981., a drugi doktorat obranio je u Parizu na slavnom Sveučilištu Pariz VIII. Danas je Slavoj Žižek jedan od najcjenjenijih i najpopularnijih filozofa, a često ga nazivaju i najopasnijim filozofom Zapada. Autor je više od pedeset knjiga prevedenih na više od dvadeset svjetskih jezika.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –