Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Slavoj Žižek

Pervertitov vodič kroz film

  • Nakladnik: Izdanja Antibarbarus
  • Nakladnik: Hrvatsko društvo pisaca
  • 05/2008.
  • 202 str. , meki uvez
  • ISBN 9789532490541
  • Cijena: 18.58 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Misao Slavoja Žižeka potpuno je neodvojiva od filma, a film kao interpretativni model ili sredstvo odavno je već postao karakteristikom njegove filozofije. Još u mladosti, Žižek je umjesto čitanja poezije i praćenja suvremene slovenske umjetnosti, radije pratio holivudske filmove. Knjiga "Pervertitov vodič kroz film" izdvaja se od Žižekovih »filmskih« knjiga jer nije posvećena samo jednom redatelju, kao i time što mnogi tekstovi dosad nisu bili dio nekih od Žižekovih knjiga, te su bili raspršeni po različitim časopisima, ili gotovo nedostupni, ili čak dosad neobjavljeni. Kako potvrđuje indeks filmova, u ovoj je publikaciji spomenuto čak više od 100 filmova.

Veličina Žižeka je upravo u tome što film ne svodi na nekakav znanstveni predmet, čije istraživanje onda postaje svrha sama po sebi. Ili, ako ćemo parafrazirati Žižekovu posljednju rečenicu iz "Pervert's Guide to Cinema" u kojoj kaže da "opasnost nije u tome da se kinematografija ne shvati ozbiljno, već da se fikcija kinematografije ne shvati dovoljno ozbiljno", onda bismo mogli reći da se u ovoj knjizi, kao i svim drugim Žižekovim tekstovima, radi o tome da se filmovi shvate dovoljno ozbiljno. Čak i po cijenu razaranja fikcije našeg svakidašnjeg života.

Slavoj Žižek, filozof, sociolog, kulturni kritičar i psihoanalitičar, rođen je u Ljubljani 1949. Doktorirao je na Ljubljanskom sveučilištu 1981., a drugi doktorat obranio je u Parizu na slavnom Sveučilištu Pariz VIII. Danas je Slavoj Žižek jedan od najcjenjenijih i najpopularnijih filozofa, a često ga nazivaju i najopasnijim filozofom Zapada. Autor je više od pedeset knjiga prevedenih na više od dvadeset svjetskih jezika.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –