Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Luka Bekavac

Prema singularnosti : Derrida i književni tekst

  • Nakladnik: Disput
  • 04/2015.
  • 352 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789532602326
  • Cijena: 18.58 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

"Prema singularnosti" je studija o Jacquesu Derridau u perspektivi problema književnoga teksta. Otpor literarnog 'neznačenjskog ostatka' kritičkoj asimilaciji prati se od ranih rasprava o fenomenologiji, gdje se razvija vokabular jedne nove teorije pisma (différance, iterabilnost, diseminacija...), preko osebujnih 'supotpisa' nizu autora (Genet, Ponge, Celan...), do kasnih radova o invenciji, pravdi i svjedočenju. Tim se putem i profil dekonstrukcije, nemetodičkog čitanja mimo filozofijskih i književnoteorijskih tradicija, izoštrava prema afirmaciji materijalistički redefiniranoga teksta kao događaja.

Posrijedi je iznimno značajan rad, potencijalno čitljiv ne samo užoj stručnoj javnosti, nego svakom tko je zainteresiran za suvremenu filozofiju i književnu teoriju. Riječ je o vrijednom doprinosu raspravama koje su oblikovale posljednjih pedesetak godina u razvitku humanističkih disciplina: izvornom, analitički promišljenom i sustavnom rukopisu koji svojom ozbiljnošću zauzima mjesto u samom vrhu domaće znanstvene produkcije.

Dean Duda, iz recenzije

Tematski obuhvat, kao i notorna terminološka, argumentacijska i stilska kompliciranost Derridaovih interpretacija, pa i količina njegovih tekstova, ogroman su izazov za bilo koji pokušaj sustavne deskriptivne prezentacije i analitičkog komentara. Ovaj rukopis sa svim tim poteškoćama uspješno izlazi na kraj, zadržavajući potrebnu konzistenciju i jasnoću izlaganja, te napokon ispravlja izostanak studije kakva se u domaćoj znanosti i kulturi trebala pojaviti još prije nekoliko desetljeća.

David Šporer, iz recenzije

Luka Bekavac rođen je 1976. u Osijeku. Diplomirao je komparativnu književnost i filozofiju te doktorirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje od 2006. radi na Odsjeku za komparativnu književnost. Objavljivao je autorske tekstove i prijevode u časopisima Zarez, Tvrđa, Quorum (član uredništva 2004.–2006.), Gordogan, Frakcija, Književna revija, 15 dana, Akt, Književna smotra, Umjetnost riječi, Filozofska istraživanja i Performance Research te u emisijama Trećega programa Hrvatskog radija i Radija 101.

Njegov prvi roman "Drenje" (Zagreb, 2011.) bio je nominiran za niz regionalnih književnih nagrada. Drugi roman "Viljevo" dobio je Nagradu Janko Polić Kamov Hrvatskog društva pisaca za 2014. godinu, nagradu Europske unije za književnost 2015. te Nagradu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti za 2014. za područje književnosti. Roman "Policijski sat", objavljen 2015., dobio je Nagradu Josip i Ivan Kozarac 2016. za knjigu godine u području književnosti.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –