Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Sonja Manojlović

Dobri za sve

  • Nakladnik: Fraktura
  • 11/2015.
  • 112 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789532666762
  • Cijena: 19.78 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Poezija Sonje Manojlović već je više desetljeća jedno od najpouzdanijih i najpoticajnijih odredišta u kontekstu suvremene hrvatske književnosti, njezina trajna i neupitna vrijednost.

Njezino pjesništvo oduvijek je podrazumijevalo, na razini svekolikoga opusa, a nerijetko i u strukturi svake pojedine pjesme, barem nekoliko semantičkih i stihovno izvedbenih križišta. No ono što je za poeziju Sonje Manojlović još i važnije uvijek je sjajan, istančan smisao za zvukovnost izgovorenoga stiha/jezika i ritma pjesme, s posve konkretnim, "opisom" sveopće zbilje.

Ono što izrazitije karakterizira zbirku "Dobri za sve" izravni je obračun, skidanje vela s mnogih manipulativnih sustava vremena u kojemu živimo. Sonja Manojlović s lakoćom detektira maske mnogih, mislili smo zauvijek nestalih, ideoloških paradigmi koje se poput zlog usuda neprestano vraćaju u prostore naših života istodobno i nas vraćajući iz sadašnjosti i budućnosti u vječnu prošlost. U kojoj smo mjeri "dobri za sve" vrste manipulacija pita se, između ostaloga, autoričina knjiga.

Sonja Manojlović rođena je u Zagrebu 15. ožujka 1948. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu završila je filozofiju i komparativnu književnost. Objavila je knjige poezije "Daj naslov", 2013., "A sa šest labradora na more putovat", 2012., "Hod na rukama" (s crtežima Saše Šekoranje), 2010., "Pjesme i crteži" (s crtežima Saše Šekoranje), 2008., "Čovječica", 2005., "Upoznaj Lilit" (1965.-2002. izabrane pjesme), 2002., "Vješturkov tanac", 2001., "Njen izlog darova", 1999., "Babuška", 1987., "Civilne pjesme", 1982., "Jedan espresso za Mariju",1977., "Sarabanda", 1969., "Davnog stranca ljubeći", 1968., i "Tako prolazi tijelo", 1965., te proznu knjigu "Mama, ja sam don Juan", 1978.

Neke od njezinih knjiga poezije dostupne su i u elektroničkim izdanjima. Osvojila je brojne domaće nagrade, među kojima se ističu Nagrada grada Zagreba, Plaketa Sv. Kvirina i Sedam sekretara SKOJ-a, te međunarodne nagrade International Michael Madhusudan Datta Awardu Indiji, Nagradu za izvrsnost u poeziji na Svjetskom kongresu pjesnika u Japanu, 1. nagradu za izvrsnost u pjesničkom stvaralaštvu na V. međunarodnom festivalu slavenske poezije u Tveru u Rusiji te Grand Mediterranean Poetry Prize – in recognition and appreciation of Excellence in Poetry na 22. svjetskom kongresu pjesnika u Larissiu Grčkoj.

Pjesme su joj uvrštavane u antologije, nagrađivane i prevođenena više od dvadesetak jezika (albanski, bengalski, bugarski, danski, engleski, esperanto, francuski, grčki, japanski, katalonski, kineski, mađarski, makedonski, njemački, poljski, rumunjski, ruski, slovenski, španjolski, švedski, talijanski, ukrajinski i dr.), uključujući i knjige izabranih pjesama na engleskom, francuskom, poljskom i rumunjskom jeziku.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Sonja Manojlović - Dobri za sve –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –