Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Sonja Manojlović

A sa šest labradora na more putovat ću : Izvedba po citatima

  • Nakladnik: Hrvatsko društvo pisaca
  • 12/2012.
  • 80 str., meki uvez
  • ISBN 9789537342494
  • Cijena: 80.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Nove pjesme Sonje Manojlović upućuju na imponirajući autoričin stvaralački zamah. Ona čas vjeruje u govor, čas ga unizuje, čas zastupa ideju o komunikaciji, čas je uvjerljivo opoziva. Njezin poetski svijet, dominantno oblikovan neprilagođenim i ćudljivim akterima i počesto iracionalno-snovitim zbiljama, osobito drži do stvarnosti koja je zatajiva, koja se tek naslućuje, koja još nije funkcionalizirana i upo­trebna.

U katalogu različitih tematizacija subjektove osamljenosti u borbi za dah, ustvari nepristajanja na buku okolnosvjetskog poretka ispraznih značenja i vrijednosti, čini se najdominantnijim onaj koji se ne pokorava globalističkim ujednačenjima, koji izriče prijekor uvriježenim pravilima koja nas drže "na kratkom lancu".

Manojlovićevoj je draža neizvjesnost nego izvjesnost dok­trina koje propisuju "uljudbeni hranidbeni lanac" i represivno, tobože ekologizirajući svijet - iz kulturne ili vojne sfere, svejedno - carine duh i dah u sumnjivoj apologetici nedopuštenog. Njezi­no, međutim, izvođenje po citatima ironizacijsko je navođenje na "krivi trag" metapoetičkog, jer autorica, krajnje konzekventno, Ijušti jezik od općih mjesta totalitarizma svakodnevlja. I "pad u dječji iracionalni iskaz" u naslovu utoliko je "pad u slobodan go­vor" preostale neuzapćene, nepodruštvljene poezije.

Ervin Jahić

Sonja Manojlović rođena je u Zagrebu 15. ožujka 1948. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu završila je filozofiju i komparativnu književnost. Objavila je knjige poezije "Daj naslov", 2013., "A sa šest labradora na more putovat", 2012., "Hod na rukama" (s crtežima Saše Šekoranje), 2010., "Pjesme i crteži" (s crtežima Saše Šekoranje), 2008., "Čovječica", 2005., "Upoznaj Lilit" (1965.-2002. izabrane pjesme), 2002., "Vješturkov tanac", 2001., "Njen izlog darova", 1999., "Babuška", 1987., "Civilne pjesme", 1982., "Jedan espresso za Mariju",1977., "Sarabanda", 1969., "Davnog stranca ljubeći", 1968., i "Tako prolazi tijelo", 1965., te proznu knjigu "Mama, ja sam don Juan", 1978.

Neke od njezinih knjiga poezije dostupne su i u elektroničkim izdanjima. Osvojila je brojne domaće nagrade, među kojima se ističu Nagrada grada Zagreba, Plaketa Sv. Kvirina i Sedam sekretara SKOJ-a, te međunarodne nagrade International Michael Madhusudan Datta Awardu Indiji, Nagradu za izvrsnost u poeziji na Svjetskom kongresu pjesnika u Japanu, 1. nagradu za izvrsnost u pjesničkom stvaralaštvu na V. međunarodnom festivalu slavenske poezije u Tveru u Rusiji te Grand Mediterranean Poetry Prize – in recognition and appreciation of Excellence in Poetry na 22. svjetskom kongresu pjesnika u Larissiu Grčkoj.

Pjesme su joj uvrštavane u antologije, nagrađivane i prevođenena više od dvadesetak jezika (albanski, bengalski, bugarski, danski, engleski, esperanto, francuski, grčki, japanski, katalonski, kineski, mađarski, makedonski, njemački, poljski, rumunjski, ruski, slovenski, španjolski, švedski, talijanski, ukrajinski i dr.), uključujući i knjige izabranih pjesama na engleskom, francuskom, poljskom i rumunjskom jeziku.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –