Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Sonja Manojlović

Hod na rukama

  • Nakladnik: Hrvatsko društvo pisaca
  • 11/2010.
  • 50 str., meki uvez
  • ISBN 9789537342340
  • Cijena: 75.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Utjeha poslušnog

Bog je utjeha za onog tko na prste staje
i pruža ruke
Za dijete u majci

Ali, što s onim tko netremice zuri
u ogledala,
a izbliza broji na prste godine i ljude,
kima ošamarenom glavicom
Što s njim koji prepješači morsko dno
da do drugih dođe

Kao šum tišine

Iz samog sebe iskače li poslušno i taj s morskog dna
u ljuljanje, u plavetnilo, u odsjaje

***

Već posljednjim dvjema knjigama, "Vješturkov tanac" i "Čovječica", Sonja Manojlović precizno je i nedvosmisleno doznačila neoegzistencijalističke koordinate svoje pjesničke ideologije. I nove pjesme po crti bačenosti bića u svijet, naglašenim subjektivizacijom i diskursom koji implicira kritički um, u otporu su prema kolektivističkim ritualima svijeta za koje je pojedinac, a osobito onaj ženskoga identiteta, teška i nedopustiva manjina.

Stoga Manojlovićeva u vastitosti i rezervatima tijela kao subjekta iznalazi prostor moguće obnove svijeta. Proizvodnja jezične imaginacije kao proizvodnja svijeta u njezinoj poeziji događa se u srazu s decibelnim opasnostima tzv. svjetskih jakih mjesta. Ne čudi stoga što se u ove ne previđa potreba za integritetom značenja i kakvog-takvog smisla. Feminilna ali ne i feministička mjesta u ovoj poeziji posljednji su, premda ne i jamačni, rezervati pjesnikinja razlikovanja u završnoj fazi ujednačavanja i redukcije svjetskih smislova.

Ervin Jahić, urednik

Sonja Manojlović rođena je u Zagrebu 15. ožujka 1948. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu završila je filozofiju i komparativnu književnost. Objavila je knjige poezije "Daj naslov", 2013., "A sa šest labradora na more putovat", 2012., "Hod na rukama" (s crtežima Saše Šekoranje), 2010., "Pjesme i crteži" (s crtežima Saše Šekoranje), 2008., "Čovječica", 2005., "Upoznaj Lilit" (1965.-2002. izabrane pjesme), 2002., "Vješturkov tanac", 2001., "Njen izlog darova", 1999., "Babuška", 1987., "Civilne pjesme", 1982., "Jedan espresso za Mariju",1977., "Sarabanda", 1969., "Davnog stranca ljubeći", 1968., i "Tako prolazi tijelo", 1965., te proznu knjigu "Mama, ja sam don Juan", 1978.

Neke od njezinih knjiga poezije dostupne su i u elektroničkim izdanjima. Osvojila je brojne domaće nagrade, među kojima se ističu Nagrada grada Zagreba, Plaketa Sv. Kvirina i Sedam sekretara SKOJ-a, te međunarodne nagrade International Michael Madhusudan Datta Awardu Indiji, Nagradu za izvrsnost u poeziji na Svjetskom kongresu pjesnika u Japanu, 1. nagradu za izvrsnost u pjesničkom stvaralaštvu na V. međunarodnom festivalu slavenske poezije u Tveru u Rusiji te Grand Mediterranean Poetry Prize – in recognition and appreciation of Excellence in Poetry na 22. svjetskom kongresu pjesnika u Larissiu Grčkoj.

Pjesme su joj uvrštavane u antologije, nagrađivane i prevođenena više od dvadesetak jezika (albanski, bengalski, bugarski, danski, engleski, esperanto, francuski, grčki, japanski, katalonski, kineski, mađarski, makedonski, njemački, poljski, rumunjski, ruski, slovenski, španjolski, švedski, talijanski, ukrajinski i dr.), uključujući i knjige izabranih pjesama na engleskom, francuskom, poljskom i rumunjskom jeziku.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –