Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Denis Špičić

Lijepo o mrtvima, ružno o ljubavi

  • Nakladnik: Centar za kreativno pisanje
  • 12/2015.
  • 84 str., meki uvez
  • ISBN 9789538019067
  • Cijena: 13.14 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Može li se ružno o očekivanom i lijepo o neočekivanom? Što je opasni rub općeg mjesta o ljubavi i smrti? Denis Špičić u knjizi kratkih (i ne samo kratkih) priča "Lijepo o mrtvima, ružno o ljubavi" istražuje privide i izgubljenost  svakodnevice lika, junaka (antijunaka našeg doba) koji se prikuplja i razilazi u prostoru pamćenja, sadašnjosti i nepredvidive budućnosti. Budućnost, koja fragmentirana, razobličena i nesigurna svakim njegovim korakom, odlukom traje između sjajnog oklopa i krvi na maču, opstaje u zoni "zanosa i vlage" - poraza, uspjeha i pada.

Rubno i raspršeno, neuhvatljivo i odsutno, ono što traži vlastito lice (i glas) obuhvaća istodobno i pripovjedača i čitatelja: provjerava puls tjelesnosti, signalizira ranu izgubljenog vremena i svijeta, obračunava se s demonima svakodnevnih prizora i priviđenja. Proza ružnog i lijepog, priče o jednom i o drugom, priče ljubavi i smrti, naizgled dovedene do vlastite nulte točke, zaposjedaju nepostojeće, zagubljeno i zaboravljeno... Zaboravljeno mjesto suvremenosti: kaos običnog, što jest simptom i trauma svakodnevice kojoj upravo priča, pričanje vraća izgubljeni, zaboravljeni smisao. Placebo ili lijek? I jedno i drugo, rekli bismo, ali baš zato i važno i neophodno.

(Miroslav Mićanović)

 

Melankolija ili životna radost, nježnost i grubost lakoća ili težina - Denis Špičić zna da su upravo proturječja, i to na svakom koraku, gusto vezivno tkivo života. No, njegove priče imaju i jedno nezgodno svojstvo: one režu - na prvi pogled paperjasto i olako, ali zapravo britko i snažno, kao papir. Okusi koštica žižula velikih kao maslina, dodiri pamuka i plastika kineskih grudnjaka, mirisi kovrčavih vlasi usputnih, a bitnih suputnika, urezuju se u nutrinu čitatelja postupno, blago, ali i toliko snažno da ćete se na kraju pitati jesu li njegove pjevačice u blues barovima, trafostanice ukrašene grafitima lokalnih artista, bistre noći u siječnju i hladne vode negdje kod Lunskih vrtova samo njegove ili možda ipak i - vaše.

(Jelena Zlatar)

Denis Špičić rođen je 1. rujna 1986. u Zagrebu. Student je komunikacijskog menadžmenta na visokoj školi za poslovanje i upravljanje "Baltazar Adam Krčelić" u Zaprešiću. Član je glazbenog sastava "Detective Jones" čiji album prvijenac "Cigarete" izlazi 2016. godine. Piše kratke priče, crtice i poeziju.

Njegova prva zbirka kraktih priča "Ružno o ljubavi, lijepo o mrtvima" objavljena je 2015. godine (CeKaPe). Osim toga, zajedno s kantautoricom Sarom Renar vodi radionicu "Tekst u glazbi" u sklopu Centra za kreativno pisanje "CeKaPe".

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –