Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Nove drame : Dramski tekstovi studenata ADU

  • Nakladnik: Centar za kreativno pisanje
  • Urednik: Tomislav Zajec
  • 11/2013.
  • 175 str., meki uvez
  • ISBN 9789535647782
  • Cijena: 10.62 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Zbirka drama „Nove drame“ studenata na Odsjeku za dramaturgiju djelatni je rezultat nedavno započete otvorene suradnje Akademije dramske umjetnosti i Centra za kreativno pisanje iz Zagreba. U tom smislu, ova knjiga na neki način predstavlja novi početak u objavljivanju studentskih umjetničkih radova; ovom prilikom dramskih tekstova, a uskoro, što nam je velika želja, i scenarija. Međutim, ona je istovremeno i nastavak prakse objavljivanja studentskih tekstova unutar danas nažalost ugašenog časopisa "Teatar i teorija" (T&T), a sve sa ciljem predstavljanja nadolazećih generacija dramskih pisaca, a potom i scenarista.

Upravo u tome leži i osnovna svrha ove knjige. Njezin je zadatak predstaviti kazalištima, kazališnim redateljima, dramaturzima i producentima potencijalne tekstove za izvedbu, ali svakako i široj kulturnoj javnosti skrenuti pažnju na najmlađe dramske pisce; one koji se još uvijek nalaze u procesu umjetničkog sazrijevanja na Akademiji dramske umjetnosti. Smatramo da se time ujedno skreće pozornost i na novu dramsku književnost te na njezino postojanje i izvan, za autore na početku umjetničkog puta, često vrlo teško dohvatljivog prostora izvedbe.

Naša najmlađa književnost, a shodno tome i najnovija kretanja unutar kazališta, u neprekidnom su i vrlo uzbudljivom procesu razvoja, čemu će sasvim sigurno posvjedočiti i dramski tekstovi objavljeni u ovoj knjizi. Beatrica Kurbel, Mila Pavičević, Karla Crnčević i Ana Grlić svaka iz svoje autorske pozicije propituju sadržajne, formalne ali i žanrovske prostore dramskog pisma, u traganju za samosvojnim autorskim glasom, koji obzirom da je riječ o tekstovima nastalim na trećoj godini BA studija dramaturgije, nedvojbeno donosi zanimljivu i vrlo visoku razinu samosvojnog autorskog promišljanja i umjetničke zrelosti.

Ujedno, vrlo je važno na ovom mjestu naglasiti i činjenicu da je ova knjiga tek početak izdavačkih planova Akademije dramske umjetnosti, koja u suradnji sa Centrom za kreativno pisanje čini sve kako bi ovom inicijativom pokrenula nastajanje široke baze ukoričenih drama i scenarija, spremnih za provjeru kroz uzbudljiv proces prepoznavanja i uprizorenja.

Tomislav Zajec, urednik

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –